לאחר ששבועיים ברציפות הוחלט לדחות את ההצבעה על הצעת החוק להגנת ושיקום ים המלח שנוסחה ע"י 'אדם טבע ודין' והוגשה ע"י ח"כ דב חנין, ביום ראשון הקרוב יכריעו השרים האם לאשר אותה ולהציל את ים המלח
איזור ים המלח מצוי במצב של דרדור מתמשך אשר מתבטא בירידת מפלס ים המלח בכמטר אחד בשנה. זאת בשל שימוש מוגבר של מדינות האזור במים שהיו אמורים להגיע לים המלח ובשל השפעת מפעלי ים המלח ומפעל האשלג הירדני, אשר שואבים מים מהאגן הצפוני של ים המלח לצרכי פעילות תעשייתית.
לנסיגת המפלס מתווספים גם נזקים חמורים, ביניהם: שינוי פני הנוף, פגיעה במפעלי תיירות ובאפשרויות פיתוח חופי רחצה, נזקי בולענים, נזקים ישירים לתשתיות והאצה של קצב התחתרות הנחלים.
הצעת החוק שתעלה ביום א' הקרוב לועדת שרים לענייני חקיקה הצעת נוסחה על ידי ארגון 'אדם טבע ודין' והוגשה על ידי ח"כ דב חנין ושורה של ח"כים בהם משה גפני, זבולון אורלב, דוד רותם, איתן כבל ועוד.
הצעת החוק קובעת הוראות מתאימות בכל הנוגע להגנה על ים המלח ושיקומו בכל הנוגע הן להשפעתה של מדינת ישראל על נסיגת המפלס והן בכל הנוגע להשפעת הפעילות התעשייתית של מפעלי ים המלח על האזור. במסגרת זו עיקריה של הצעת החוק:
א. הכנת תוכנית לאומית לצורך השבת מים לאגן הצפוני של ים המלח דרך נהר הירדן הדרומי, אשר מטרתה למנוע הדרדרות נוספת בנסיגת המפלס בהתאם לחלקה המינימאלי של מדינת ישראל בנסיגה. כמות המים שתושב במסגרת התוכנית הלאומית תקבע בהתחשב במצב משק המים במדינת ישראל, במקורות המימון לה ובהשלכותיה הסביבתיות.
ב. מנגנון פיקוח של השר להגנת הסביבה על היקף שאיבת המים של מפעלי ים המלח מהאגן הצפוני של ים המלח, במטרה לצמצם את הנזקים הנגרמים לאגן הצפוני של ים המלח כתוצאה משאיבת המים לצרכים תעשייתיים,תוך שמירת אפשרותם הסבירה של המפעלים להפיק מינרלים מים המלח.
ג. הגבלות על הקמת מתקני תשתית תעשייתיים שתוצאתם פגיעה בלב השמור של ים המלח, דוגמת נחל צאלים ואיזור עין גדי, או המשך ירידת המפלס.
ד. היטל שנתי שיוטל על מפעלי ים המלח בגין נזקי פעילותם באגן הצפוני של ים המלח, אשר יופנה לטובת קרן לשיקום האזור.
ה. תנאים סביבתיים לחידוש הזכיון של מפעלי ים המלח.
ח"כ דב חנין: "הממשלה הגיעה לרגע האמת ביחס לים המלח ההולך ונהרס לנגד עינינו. אסמסים לא יספיקו כאן-נדרשת הצבעה בעד החוק היוצר הגנות סביבתיות ההולך ומת".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "הדיווחים על סיום המו"מ בין האוצר לכי"ל רק מחזקים את הצורך הדחוף בקידום הצעת החוק. לא עוד פתרונות נקודתיים להצפת המלונות, אלא הצעת חוק כוללת ורחבה שמבטיחה את שיקומו של ים המלח והגנה עליו לטובת הדורות הבאים"
עו"ד נעמה הלר, מנהלת המחלקה המשפטית באט"ד: "בכוחה של הצעת החוק להגן על ים המלח ואוצרות הטבע שלו וכן לאפשר את שיקום ים המלח ושימורו כמשאב טבע".