הגוף ונפש בראי המזרח
לפני מאות שנים השכילו בתרבות המזרח להבין שהגוף והנפש-אחד הם, ועם הזמן למדנו גם אנחנו המתגוררים בחלקו המערבי של כדור הארץ להאמין ברזי התפיסה ההגיונית הזאת. הרפואה הסינית מתייחסת לגוף ולנפש כיחידה בלתי ניתנת להפרדה, כאשר המצב הנפשי משפיע על המצב הפיזי ולהיפך. תחום בריאות העור הוא למעשה אחד התחומים הבולטים ברפואה בהם ניתן לראות קשר נפשי הדוק למהלך התופעה העורית ולאופן הופעתה. מחלות ותופעות עור רבות פורצות או מחריפות בזמן מתח ולחץ נפשי ומהוות מעין ביטוי חיצוני של הגוף ואיתות לחוסר האיזון הנפשי בו שרוי האדם. כך למשל ידוע כי תופעה כמו אקנה, שהסיבה הרשמית להיווצרותו היא חוסר איזון הורמונאלי, מתחזקת כאשר האדם שרוי במתח או כאשר הוא עובר שינויים קיצוניים במצבי הרוח. תופעות קוסמטיות אחרות, כמו סבוריאה ופסוריאזיס, גם הן תוצאה של שילוב "מנצח" בין תופעות חיצוניות כמו שינויים במזג האוויר, ותופעות פנימיות כמו מתח, לחץ וחרדה.
אנחנו לא יכולים לשנות את המציאות, אנחנו יכולים לשנות רק את האופן שבו אנחנו מתייחסים למציאות ומפרשים אותה בעיניי רוחנו, אמר הסופר הצרפתי מרסל פרוסט. במציאות הנוכחית, הנפיצה והמלחיצה, כאשר רוחות מלחמה מנשבות מעל, אין לנו כל שליטה על מה שקורה ולא ברור מה יילד יום, אנחנו חייבים לסייע לעצמנו לשמור על מצב רוח טוב ולהירגע. "המתח אותו אנו חווים ביום יום נע על הציר שבין חיובי לשלילי", מציינת גלי פלטינוב, קוסמטיקאית בחברת הקוסמטיקה 'כריסטינה'. "כך למשל, לפני טיול, נופש, קידום בעבודה או כל אירוע חשוב אחר רבים יחוו מתח חיובי בעוד שבמצבים כמו דיכאון, עצב או לחץ שנגרמים מסיבות שליליות הם יחשו מתח שלילי. את ההבדל העיקרי בין השניים נוכל לראות מיד בתגובות של עור הפנים והגוף. מתח חיובי יאיץ את זרימת הדם ויוסיף חיות לעור בעוד שמתח שלילי יתבטא בעור אפרפר, בטונוס נפול, בכתמים נראים לעין וכיוצא בזה. כמובן שיש לקחת בחשבון אם את האופציה, שבמצבי מתח שלילי אך גם באלו הקשורים למתח חיובי בעיות של תופעות עור "היסטוריות" יכולות להתפרץ מחדש ואף להחמיר".
במקום לצפות שוב ושוב במהדורות החדשות היכנסו לתוך הראש שלכם וצאו לטיול בנוף מרגיע. דימיון מודרך הוא דרך בדוקה להוריד את רמות המתח בגוף ולסייע לנפש להיכנס למצב של איזון. כמובן שניתן להשתמש בתכשירים הומיאופתים דוגמת רסקיו שפותח כבר לפני 75 שנה ב-1936 ע"י דר' באך רופא והומיאופת אנגלי. ייחודיות סדרת רסקיו רמדי (של פרחי באך שמובילה בעולם בתחום של שלווה ושקט פנימי טמונה בעובדה שהתכשירים אינם ממכרים ואין להם תופעות לוואי. המוצרים בטוחים לשימוש בכל גיל (תינוקות,ילדים, מבוגרים וגיל הזהב), ונמכרים ללא מרשם רופא.
"פסיכו-דרמטולוגיה", מהי?
ממש כמו המערכת החיסונית של הגוף, גם לעור הפנים והגוף ישנה מערכת חיסונית המושפעת מהסביבה בה אנו חיים, תפקידה להגן עלינו מפני נזקי הסביבה. ממש כפי שמזג האוויר משפיע על מרקם העור, גם שינויים במצב הרוח ומתחים נפשיים משפיעים עליו, דווקא מבפנים, ועשויים לגרור תגובה משמעותית בעור. מתח מצטבר משפיע על מהלך חיי היומיום ועל האיזון הרגשי. נתון זה גורם להתשת מנגנוני ההגנה ולהחלשת המערכת החיסונית שעובדת בהילוך גובה בכדי להתמודד טוב יותר עם בעיות הסטרס. "למעשה", קובעת יפית אלימלך, קוסמטיקאית ובעלת המותג YE.
"האסכולה של בחינת העור מההיבט הפסיכולוגי נקראת "פסיכו-דרמטולוגיה". מדובר בתחום מחקר טיפוח שהולך ומתפתח בשנים האחרונות הנובע מתוך ההבנה העמוקה לרפואת המזרח הגורסת שיש השפעה ישירה וברורה בין שני הפקטורים (מתח/ תגובה עורית). העור הנחשב לאיבר החיצוני הגדול של הגוף הוא זה שעוטף כולו ומפריד בינו לבין העולם ושומר את מה שבפנים בפנים ואת מה שבחוץ בחוץ. היום כבר ברור שמצב נפשי ורגשי משפיע על המצב הכללי של בריאותנו וכך גם להיפך. הפסיכו-דרמטולוגיה מאמינה שלא ניתן להפריד גוף ונפש וההשפעה שלהם אחד על השני היא מובהקת. לעתים קרובות, טוענים חסידי האסכולה תופעות עור שונות הן בעצם הסימן הראשון לחוסר האיזון במערכת הפסיכו-פיזיולוגית וההסבר המדעי שלהם טמון בעובדה שאחת התכונות החשובות ביותר לתפקוד תאי העור, היא בעצם הסלקטיביות של התאים, כלומר היכולת שלהם לשמור על סביבה פנימית מאוזנת. במצבי סביבה חיצונית שמשתנה ללא הרף ונתונה למצבי קיצון, התאים מגיבים אחרת, והריאקציה היא עור הלוקה לפתע במגוון תופעות".
מחקרים קליניים מוכיחים שהמוח האנושי והעור קשורים ביניהם. בעיות עור כגון: אקזמה, פסוריאזיס, אלופציה (נשירת שיער עד כדי התקרחות), רוזציאה ועוד מחריפות ומתפרצות על רקע מצב נפשי – פסיכולוגי. הקשר בין מצב נפשי והעור מתרחש ברמות שונות, קצות העצבים מחוברים במקרים רבים לעור, כך שהתקף חרדה המשפיע על מערכת העצבים יכול בהחלט לתקוף את מערכת העיכול (שלשול, כאבי בטן וכו') וכן את העור – גרד, אודם, שלפוחיות. במקרים של מחלות אוטואימוניות בהם הגוף תוקף את עצמו כגון אלופציה וויטיליגו (הופעת כתמים לבנים ואיבוד פיגמנט בעור). ישנם חוקרים המראים שחרדה וסטרס יכולים להיות זרז לעורר את התופעה. בזמן לחץ חלה עלייה ברמת הורמון הסטרס (הדחק) קורטיזול. מטרת הקורטיזול היא לעודד עליה ברמת הגלוקוז בדם ולספק מקור אנרגיה זריז. במצב הטבעי, כמות הקורטיזול עולה מעט בבוקר ורמתו בדם יורדת בערב. במצבי סטרס הקורטיזול גורם לעליה בלחץ הדם ולרמות הסוכר בדם, וזאת כדי לסייע לנו לתפקד היטב. עוד הורמונים משתחררים בתגובה לקורטיזול כגון אדרנלין, המגביר את רמת הערנות וכמות האנרגיה שלנו. בזמן התרגעות מדדי הקורטיזול והאדרנלין יחזרו לנורמה, לחץ הדם ירד, רמות הסוכר יתאזנו, והגוף חוזר לתפקד כרגיל. המערך ההורמונאלי של הגוף בזמן סטרס הוא זה המסייע לנו להימלט מסכנה, לרוץ למקלטים בזמן ולעבור תקופה לחוצה, למרות חוסר שינה, ארוחות לא סדירות ועוד. אך במצבים של סטרס מתמשך, יום ועוד יום, והורמוני הסטרס עדיין גבוהים, נראה פגיעה במערכות גוף רבות: מערכת העיכול, לחץ דם גבוה וסכרת. רמות אדרנלין גבוהות פוגעות באיכות השינה, דופק מהיר, לא מאפשר הירדמות והפרשת הורמון הגדילה נפגעת. מכאן קצרה הדרך לעליה במשקל (בעיקר בבטן) ולמראה עייף.
לעשות ספורט ולישון
פעילות גופנית סדירה תסייע לגוף להתמודד עם מצבי חרדה ודיכאון. ברמה הפיזיולוגית תורמת פעילות שכזאת לעלייה בזרימת הדם למוח, עליה בצריכת הדם למוח, עליה בצריכת חמצן מקסימלית ושחרור חומרים מרגיעים וממריצים במוח. אחת הדרכים הבדוקות להתעלל באדם, היא למנוע ממנו שינה. שינה היא הדרך המהירה ביותר להירגע ולהחזיר את הגוף לאיזון. בזמנים של מתח שנת הלילה שלנו נפעת ולכן חשוב מאד להקפיד על שגרת שינה ועל השלמת שעות שינה במהלך היום. שנת לילה ארוכה שכוללת עד כ-6 שעות עד 8 שעות שינה היא הדבר הנכון ביותר לעשותו.
"מצבי המתח וחוסר השינה הם הגורמים לעור להפוך לרגיש יותר בעקבות הפגיעה בסלקטיביות של תאי העור וביכולתם להתמודד עם כל השינויים הסביבתיים כמו חום, קור, יובש ואבק וכמובן נזקי הרדיקלים החופשיים" אומרת אלימלך. "בנוסף, אצל אנשים השרויים במתח נפשי ממושך, מצבי לחץ, דחק, אי-שקט, מתח, חרדה, ודיכאון החוסן הבריאותי נחלש וזה משפיע באופן ישיר גם על מראה העור. במצבים שכאלה מתרחשים תהליכים הגורמים לחדירות מוגברת של התאים לאלרגנים, גורמי צריבה וגורמי דלקת, שעשויים לגרום נזקים ארוכי טווח לעור. לחץ, מתח, דיכאון וחרדה מקשים על פעילות מערכת העיכול, ומובילים לא פעם לפיתוח הרגלי תזונה לקויים שפוגעים גם באספקה תקינה של ויטמינים ומינרלים לתאי העור. כמו כן, קיימת קורלציה בין מתח נפשי גבוה לנטייה להזניח ואף "להזיק" לעור הפנים והגוף. למשל, חוסר במוטיבציה ובאנרגיות ירודות מקשה על הדבקות בשגרת הרגלי התזונה, הטיפוח ושימור העור, שחיוניים וחשובים לשמירה על מצבו התקין. תופעות שכיחות נוספות המזוהות עם מתח נפשי הן דפוסים מגונים ומיותרים של גירוד, משיכה או שפשוף רב, המותירים את אותותיהם על העור. העניין הוא שלפסיכו-דרמטולוגיה יש מעין אפקט מעגלי: כלומר, בשל היותו של העור גלוי לעיני כל, פגמי עור שכבר הופיעו עליו - מעוררים אי נוחות, מצוקה חברתית עקב פגם אסתטי וזה רק מגביר את הקושי הנפשי והמתח בקרב הסובלים מהם".
לטפל גם בשיער ובציפורניים
"כשהגוף שלנו בחרדה, לחץ ומזהה סכנה, הוא נכנס למצב חירום, שמעורר תופעה הידועה בשם "טלוגן אפלוביום" (׳נשירת שיער מפושטת׳). בעקבות מצב של לחץ גופני או נפשי רב יש קדם מעבר מוקדם של זקיקי השערות, שנמצאים במצב של צמיחה (אנגן), למצב של מנוחה (טלוגן (וכמות השיער פוחתת," אומר אלי כהן, מומחה לתוספות שיער ובעל המרכז לפתרונות שיער." כל מצב של לחץ גופני או נפשי יכול לגרום לכך ואם יש נשירה קלה קודמת, כמו התקרחות אצל גברים היא נעשית אפילו בולטת יותר. "הפיתרון", מצהיר כהן "להוריד לחץ וכמובן להקפיד על תזונה מאוזנת ועל שגרת טיפוח יומיומית הכוללת חפיפת הראש מדי יום כדי לשמור על עור קרקפת נקי ובריא".
מיכל שמיר מנהלת הדרכה בתפוח טכנולוגיות - "כוססי ציפורניים נתפסים לרוב כאנשים לחוצים, חסרי שקט ומנוח. בנוסף להרגל המגונה, הפגיעה היא גם אסתטית ולעיתים בלתי נעימה למראה. במקרה של כוססים כרונים, העור שמסביב לציפורן יהיה מעט נפוח, רגיש מאוד לזיהומים, עם נזקי עורי ברורים לעין. מיטת הציפורן תהפוך קצרה וקטנה והאצבעות יסבלו מאדמומיות ונפיחות. גם בתהליך הגמילה מההרגל הממכר יש לטפל ולשקם את העור הנגוס והפצוע באמצעות תכשירים יעודים כגון שמנים וסרומים שתפקידם להזין את הציפורן והעור הסובב לה כבר בשלב ההתחלתי על מנת לעודד צמיחת ציפורן בריאה וחזקה". קטיה שו המדריכה הראשית של מותג הציפורנים ORLY מוסיפה כי "הקושי האמיתי הוא ביכולת להיגמל מתהליך הכסיסה. הבעיה הממשית היא כי פעולת הכסיסה לדבריה נעשית כפעולת תת-הכרתית, ללא מחשבה ומודעות, ובדיוק בשל כך קשה ביותר להיגמל ולעצור את הפעולה. "אחת השיטות המומלצות להיגמל היא בעצם דיכוי ההרגל ע"י מריחת מוצרים בעלי טעם מר על הציפורניים המדכאים את הפעולה התת- הכרתית" היא אומרת ומוסיפה "כתוצאה מהטעם הנוראי שמתקבל בפה, בשימוש לאורך זמן בתכשירים בעלי טעם הלוואי מתעוררת המודעות לפעולת הכסיסה ובכך ניתן למנוע אותה".
מה עוד ניתן לעשות?
וכעת, לאחר שהצלחנו להבין מהי הבעיה וממה היא נובעת, נכנס לתמונה הפתרון. מומחי של רסקיו מציעים כמה דרכים בדוקות שיכולות לסייע.
1. לנשום עמוק: נשימה עמוקה יכולה לאזן את הנשימה ולהאריך אותה וכך לנשום בצורה רגועה יותר ומאוזנת. שימו יד אחת על החזה ויד שנייה על הבטן כדי לחוש בקצב הנשימה שלכם.
2. הצד החיובי: מחשבות חיוביות יכולות להואיל, נסו לחשוב על הצלחה או על רגע קסום בחייכם כדי להשיב את האופטימיות ולשכוח מהלחץ.
3. כושר גופני: התעמלות מסייעת מאוד בהתמודדות עם לחץ. 15 עד 30 דקות של פעילות גופנית ביום מעלה את רמת האדר ופינים בגוף. זה יכול להיות יוגה, הליכה, טאי צ'י, מתיחות, כל פורקן פיזי שמשחרר תסכולים ולחץ מואיל.
4. צבעים מרגיעים: יצירת סביבה רגועה עם גוונים חמים מעוררים מעלה את מצב הרוח הכללי.
5. פסק זמן: לעיתים חייבים לעשות הפסקה במרתון היומיומי, לצאת לטיול קצר, לאמבטיה, לקרוא ספר או מגזין, לשתות כוס תה ולתת לראש לנוח
הרפיה: שמחה דגן עזריאל, נטורופתית N.D. מורז צמחי מרפא ממליצה על הרפייה. "ניתן לבצע טכניקה פשוטה להרפיה הדרגתית שמטרתה להרפות מתח, חרדה ושרירים תפוסים: מכווצים בכוח כל שריר בנפרד 3 שניות ומרפים. עוברים בהדרגתיות על כל שרירי הגוף מלמעלה למטה. מתחילים בשרירי הפנים, הצוואר,הזרועות, חזה, ידיים, בטן, ישבן, אגן, ירכיים, ברכיים, רגליים - עד קצות האצבעות. חוזרים על התרגיל לפחות פעם ביום, רצוי פעמיים-שלוש. בנוסף ומעבר לשתיית מים, שחשובה תמיד, מומלץ להכין קומקום תה פושר ולהעשירו בטעמי צמחי מרפא מרגיעים ומחזקים כגון: נענע, שיבה, לימונית, מליסה, קמומיל, למון גראס, ג'ינג'ר, אניס, תערובת פירות יער, פיגם, בזיליקום, מרווה, ציטרה-לבחירתכם ולפי טעמכם האישי".
: מים ידועים בהשפעתם המרגיעה. כאשר שוהים במים הגוף מדמה חזרה לתוך הרחם, דבר שמסייע לירידה ברמות המתח. שחייה, הידרותרפיה, עיסוי במים וכמובן אמבט מפנק או מקלחת ממריצה יכולים מאד לסייע בשיפור מצב הרוח והתחושה הכללית. מומחי המותג שיק תמרוקים ממליצים לשלב באמבט תכשירים המבוססים על צמח הלבנדר. הלבנדר כידוע, הוא שיח יפהפה ובעל ניחוח חריף ובלתי נשכח. צבעו נע בין אפור לסגול ולכחול והוא אחד הצמחים האהובים ביותר בעולם המערבי וניתן לראותו בשימוש, ולהריחו כמובן. שמו נגזר מהמילה LAVARE בלטינית, שמשמעותה "לרחוץ" ובכוחו לסייע בהפחתת הלחץ וכן להקל במקרים של קופרוז (נימים בולטים), עור אדמומי ורגיש, שלעיתים מתפתח במקרי דחק וסטרס וכן לטיפח ולעדן קמטוטי הבעה ולטפל בפצעים קטנים על העור.
להתפנק בעיסוי: "במרוץ היומיומי הבלתי פוסק, ובפרט עכשיו לאור המצב המתוח והמעיק מומלץ לחפש את הטיפול המושלם על מנת לתת לפנים להרגע ולנוח", אומרת ענת בקר – הבעלים של "הברבור" – המרכז לקוסמטיקה מדעית. "טיפול "אנטי סטרס" הוא חוויה ייחודית המעניקה הרגשה של מנוחה עמוקה והתחדשות. טיפול מסוג זה המיועד לאנשים הנמצאים בסביבת לחץ ומתח. אזולן וקמומיל, הם שני רכיבים חשובים בהם משתמשים במהלך טיפולי הרגעה, ואלה יספקו את המענה הדרוש להרגעת עור הפנים שחווה טראומה במצבי דחק, והיפרסרקולציה שבאה לעיתים בהופעת אדמומיות, גרד וסבוריאה בעור. הטיפול שכזה כולל עיסוי מרגיע בשמנים מיוחדים המעניקים את המנוחה הנדרשת לעור הפנים ומסכת הרגעה שמצננת ומרככת את העור. להעצמת אפקט ההרגעה ניתן להשתמש בבית בכדורי זכוכית שנועדו לצינון העור – אלה מרגיעים את עור הפנים תוך רענון וכיווץ כלי הדם שבו. כדורי הזכוכית מכילים חומר אנטי פריזינג (פרופילין גליקול) בצבעי כחול/אדום ועל ידי עיסוי הכדורים על העור ניתן להקל על העור המצוי במצב של דחק עורי, לחץ ומתח שבאים לידי ביטוי בהופעה של הסטרס העורי".
לצחוק כמה שיותר: חשוב לצחוק, והרבה. מתברר שצחוק הוא אחת הדרכים הבדוקות לפרק מתח. וגם אם אין לנו כרגע סיבות מספיק טובות לצחוק, אנחנו בהחלט צריכים להכריח את עצמנו לזייף אותו, שכן מחקר שפורסם בירחון לפסיכולוגיה בארה"ב ומדד את רמת לחץ הדם והדופק של נבדקים שצפו בקומדיה לעומת אלה שצפו בדרמה עצובה, מגלה שאצל מי שצחקו נמדדו רמות נמוכות משמעותית של לחץ דם וכי דפיקות הלב שלהם איטיות יותר.