מקורו של הלחם הוא ככל הנראה במחוז ליגוריה, איטליה, שם הוא נקרא פָרינָאטָה(Farinata) . באזור ניס בצרפת – שם נשבעים שהם מקור המאכל - הוא נקרא סוקה .(Socca) גם הספרדים אהבו אותו ולא ברור אם הוא הגיע לדרום אמריקה עם הספרדים או עם האיטלקים. כך או כך, באורוגואי ובארגנטינה למשל שמו פאינה (Fainá), ונהוג לשים אותו מעל פיצה. ההכנה המסורתית היא בתנור אבל אפשר להכין גם במחבת. אנחנו נכין אותו במחבת ואפשר ליהנות ממנו עם או בלי דברים מעליו.
קמח החומוס של "תבואות", המיוצר מגרגרי חומוס טבעיים, עשיר בערכים תזונתיים ובהם חלבון, פחמימות מורכבות, אשלגן, ברזל, סידן ומינרלים שונים. הקמח מתאים כתחליף ביצה במתכונים שונים ומשמש גם כחומר "מדביק" בהכנת מאכלים שונים ובהם קציצות, פאקורה, סמוסה, גונדי ועוד.
מחיר: 13.90 ₪ (לאריזה של 500 גרם). כשר בהשגחת הרבנות בית שמש.
להשיג ברשתות השיווק, בתי הטבע ובחנויות מובחרות ברחבי הארץ.
פאינה במחבת, עם טוויסט ישראלי
באדיבות המתכונאית אריקה לוי
מצרכים (למנה אחת):
1/2 בצל בינוני, קצוץ
1/2 כוס קמח חומוס של "תבואות"
1/2 כוס מים
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
3/4 כפית שום גבישי
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
3/4 כפית כמון
1-2 כפיות כוסברה ו/או פטרוזיליה – קצוצות דק
שמן זית
** גיוון: חופן פיסטוקים טבעיים, קלויים קלות במחבת, ושבורים
אופן ההכנה:
- לערבב היטב בקערה את כל החומרים – למעט הבצל ואבקת האפייה. להוסיף 1 כף שמן זית. לערבב. להניח בצד לשעתיים לפחות
- להלהיט מחבת בקוטר 22- 26 ס"מ (תלוי בעובי הפאינה שרוצים). להוסיף 2 כפות שמן זית, ולטגן את הבצל לשקיפות. לצנן
- להוסיף את הבצל לבלילה. לערבב היטב
- להלהיט שוב את המחבת ולהוסיף 1- 2 כפות שמן זית. בזמן זה להוסיף את אבקת האפייה לבלילה ולערבב שוב
- לצקת את הבלילה למחבת החמה. מי שרוצה פיסטוקים – זה הזמן להוסיף. לכסות ולטגן על אש בינונית כ-5 דקות. כשהזהיב/השחים, להוציא לצלחת
- להוסיף למחבת כפית שמן זית, להחליק למחבת את הצד שעוד לא מוכן, ולטגן עוד כמה דקות, עד שהזהיב
** אפשר לקחת לפיקניק/על האש ולחמם מעל המנגל על חום נמוך, עטוף בשתי שכבות של רדיד אלומיניום, או במחבת ברזל/משטח צלייה למנגל