במהלך השנה האחרונה חלה עליה משמעותית ביוזמות לניצול אנרגיות מתחדשות ברחבי העיר אילת. על פי דיווחי מינהל ההנדסה בעירייה, הוצאו היתרי בניה לכ- 20,500 מ"ר עבור מתקנים פוטו ואלטאיים: כ – 12,300 מ"ר בשטחים מסחריים ובכללם: חברת מקורות, חברת פז, מלון אורכידאה, מרכז ביג אילת, מבני אמת"ל, מבנה תעשייה, מוסכים, אל גץ, ש.א.מ ועוד.
7,600 מ"ר בשטחים ציבוריים וביניהם: בתי הספר היסודיים – תל"י הרי אילת, יעלים, ימין הרצוג, מצפה ים, יעלים, אופיר, עציון גבר, צאלים וגלים, מתנ"ס שחמון וכל בתי הספר העל יסודיים בעיר. זאת ועוד כ- 600 מ"ר בשטחי מגורים (פרטי).
בעניין זה מציין מהנדס העיר – יוחאי אברני, כי על שולחן הועדה המקומית מונחות בקשות רבות נוספות להצבת מתקנים מסוג זה בהיקף נוסף ובלתי מבוטל. כל השטחים יחד שווים לייצור של כ - 2 מגאה ואט חשמל מותקן שהם כ 1.6% מסך צריכת שיא החשמל באילת.
תחום האנרגיות המתחדשות, בעיקר הסולריות תופס מקום מרכזי בעשייה העירונית ושל האזור כולו. במהלך השנה שחלפה, זכתה מנהלת האנרגיה המתחדשת אילת אילות במכרז להקמת חממה טכנולוגית באילת ובערבה, אשר תעסוק בפיתוח טכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת.
זאת ועוד, בימים אלה מסתיימת הקמת השדה הסולארי הראשון בגודל של 5 מגה ואט בקיבוץ קטורה, הותקנו פיילוטים במרכז האימות הטכנולוגי, שולבו כ- 10 בתי מלון בתוכניות של התייעלות אנרגטית ונוספו כ - 40 מקומות עבודה חדשים בתחום באזור.
עם הקמת השדה הסולארי הראשון בערבה (5 מגה ואט) ומימוש כל הגגות שאושרו, כאמור (2 מגה ואט), ייצר האזור כמעט 6% מהצריכה הכוללת של חשמל בשעת השיא. במצב דברים שכזה מובילה אילת והאזור באחוז הייצור של אנרגיות מתחדשות.
"אזור אילת אילות צורכים כ- 120 מגוואט חשמל בשעת השיא. החשמל מגיע לאזור ממרחק של כ- 300 ק"מ מתחנת הכוח הפחמית באשקלון, בעוד שבאזור קרינת השמש היא מהגבוהות בעולם וניתן לנצל אותה לייצור חשמל מקומי לא מזהם. עד היום, היה זול ונוח לעולם לייצר חשמל מנפט ופחם, למרות היותם מזהמים, עד אשר הבינו כי יש מחיר לזיהום: התחממות הולכת וגוברת של כדור הארץ, איכות אויר נמוכה לתושבים ובמקביל, התכלות משאבי הנפט אל מול הצריכה ההולכת וגדולה". מציינת דורית בנט – מנכ"לית מנהלת האנרגיה המתחדשת אילת-אילות ומוסיפה: "מערכות מפוזרות של ייצור חשמל מהשמש מאפשרות להרחיב את מספר יצרני החשמל, כך שהרווחים מייצור החשמל היו גם מנת חלקם של האזרחים וכמובן רווח נקי לסביבה".
בעניין זה מציין מהנדס העיר, כי: "המערכת הסולארית מהווה השקעה רווחית, סולידית וארוכת טווח, לצד תרומה לסביבה והגדלת משק האנרגיה בישראל". המערכת הסולארית מייצרת חשמל בשעות האור ע"י פאנלים סולאריים (פוטו ואלטאיים) ובאמצעות ממיר מתח מתוחכם, אשר מתחבר לרשת החשמל. חברת החשמל רוכשת מבעלי המערכת את כל החשמל המיוצר בתעריף גבוה במיוחד (כיום 1.51 ₪ לקילו ואט מותקן), כך שמהרגע שהמערכת מותקנת ומחוברת לרשת, מתחילים להרוויח.
חשוב לציין כאמור, כי רוב האנרגיה המופקת באזור מבוססת על אנרגיית שמש. מכאן שקיימת חשיבות סביבתית רבה הן לקיום אנרגיות מתחדשות והן לפיתוח מקביל של טכנולוגיות והתנהגויות, אשר יחסכו בחשמל הן ברמה העירונית והן ברמת הפרט. אלה יובילו להקטנת פליטת המזהמים לאוויר מצד אחד ולפיתוח כלכלה מופחתת פחמן מצד שני ולא פחות חשוב יפנה משאבים לשימושים אחרים.