כלים

היום, נחתם הסכם המימון להקמה והפעלה של המתקן להתפלת מי ים בשורק בתפוקה של 150 מיליון מ"ק בשנה, בהיקף של כ-400 מיליון דולר, שצפוי להיות השני בגודלו בעולם. חברת הפרויקט SDL, המצויה בבעלות IDE טכנולוגיות (51%) ו-Hutchison Water International Holdings Pte. (49%) נבחרה על ידי ועדת המכרזים הבין-משרדית להתפלת מי-ים במשרד האוצר, כזוכה במכרז למימון, תכנון, הקמה ותפעול של המתקן בשורק. המתקן שהקמתו תושלם בשנת 2013, הינו הרביעי, שמוקם בשיתוף המגזר הפרטי בשיטת ה- BOT, יופעל בטכנולוגיית אוסמוזה הפוכה.

המתקן מהווה הישג עולמי נוכח תפוקת השיא שלו והמחיר הנמוך של המים המותפלים, שעומד על 2.01 ש"ח למ"ק מים בלבד, מחיר המהווה חסכון משמעותי למשק המים בישראל. הקמת המתקן בשורק היא המשך יישום תוכנית החירום למשק המים בישראל של המשרד לתשתיות לאומיות והרשות הממשלתית למים ולביוב, שעוגנה בהחלטת הממשלה מס' 3533 מחודש יוני 2008, בה נקבע יעד התפלה של לפחות 750 מלמ"ק לא יאוחר משנת 2020.

מתקן ההתפלה אשר יתפרש על שטח של 100 דונם יבוסס על טכנולוגיית התפלה ממברנית מתקדמת, יאפשר חיסכון בעלויות והפחתת צריכת האנרגיה. המתקן, אשר הקמתו החלה כבר לפני כמספר חודשים, ייצר מים איכותיים שיועברו ישירות למוביל הארצי.

הקמת המתקן בשורק תשפיע באופן ניכר על משק המים בישראל, כאשר הוא יספק כ -  20% מצריכת המים הביתית בישראל כ - 10% מסך צריכת המים השפירים.

ד"ר יובל שטייניץ, שר האוצר אמר כי "זהו מתקן ההתפלה הרביעי שהמדינה מקימה בשיתוף פעולה מוצלח ויעיל עם המגזר הפרטי. עם השלמתו של המתקן, שהינו אחד ממתקני ההתפלה הגדולים בעולם, יהוו המים המותפלים למעלה מ-65% מצריכת המים הביתית של המשק. מהלך זה יתרום, באופן ניכר, לפתרון משבר המים של ישראל. בנוסף, השקעת חברות בינלאומיות בפרויקט, כמו הבנק האירופאי להשקעות, והמימון של הבנקים הישראליים מעידים על איתנות המשק הישראלי והסטנדרטים הבינלאומיים על פיהם מתנהלת הכלכלה המקומית שמושכת השקעות מגורמים בינלאומיים."

שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו אמר כי "מאמצי משרד התשתיות הלאומיות נושאים פרי ומביאים לתוצאות, שהמרוויח האמיתי מהם הוא האזרח הישראלי. אנו נאבקים על כל טיפה של מים. החל בחיסכון, דרך השבת מי קולחין לחקלאות ועד להקמת מתקני התפלה. כשר האוצר של הטבע, אני גאה לומר שאני אחראי לכך שגם אחרי 6 שנות בצורת, בעוד שכנותינו למזרח התיכון משקות את אזרחיהם באמצעות מיכליות, תושבי ישראל פותחים את הברז ויוצאים משם מים. מדובר במהפכה של ממש אותה מוביל המשרד. המתקן בשורק מצטרף למתקנים אותם הקמנו בחדרה, אשקלון ופלמחים, שכבר כיום מתפילים מי-ים בסך כולל של כ-300 מלמ"ק בשנה.  אנחנו ממשיכים בתנופה האדירה הזו, אך יש לזכור כי ישראל עדיין נמצאת בתוך משבר המשווע לתהליך נמרץ של התפלה. רק חורף טוב בשנה הבאה והמשך מסיבי ומהיר של הקמת מתקני התפלה והרחבת המתקנים הקיימים, יוכלו לאושש את משק המים ולהוציא אותנו מהמשבר. בכוונתי לדאוג שכך שבמהלך שלוש השנים הקרובות, נוסיף למפעל ההתפלה הלאומי עוד כ - 300 מיליון קוב מים, מתוך מטרה להשיג ביטחון למדינת ישראל, באמצעות מתקני התשתית שלה. בהזדמנות זו, אני מבקש לפנות ליצרנים הפרטיים, שכבר נמצאים בהתקשרות מול וועדת המכרזים, וקורא להם לתת כתף להרחבת המתקנים הקיימים בהקדם".

שוקי אורן, החשב הכללי ציין כי "השלמת הסגירה הפיננסית במתקן ההתפלה בשורק מהווה אבן דרך חשובה ביצור פתרונות למשק המים בישראל. מתקן ההתפלה בשורק הינו הרביעי בארץ שמוקם בשיטת BOT כאשר המחיר הריאלי שהושג במנגנון המכרז שעומד על 2.01 ₪ למ"ק, מבטא את יעילות ההליך המכרזי והיישום המוצלח של חלוקת הסיכונים בין הממשלה למגזר הפרטי. מעבר לכך, השתתפות חברות ובנקים בינלאומיים בפרויקט תורמת להגברת התחרות ושכלול השוק המקומי."

עודד פיקסלר - מנכ״ל רשות המים (בפועל) אמר כי ״מתקן זה, הרביעי במספר, מעמיד את מדינת ישראל - שוב - בקדמת הבמה העולמית בתחום משק המים, ומהווה צעד חיוני חשוב לקראת ביסוס משק המים בישראל על עקרונות של פיתוח בר קיימא.  מאגרי המים נמצאים מתחת לקו האדום, החקלאות מקבלת כמות מים מקוצצת, ותושבי הארץ מתבקשים להמשיך במאמצים לשמור על החיסכון במים כאורח חיים קבוע. ייעול השימוש וניהול מושכל של משק המים יבטיח את צמיחתו לטובת כלל הצרכנים במדינה.״

אבשלום פלבר, מנכ"ל IDE טכנולוגיות מסר כי "פרויקט הענק בשורק, מתקדם לוחות הזמנים כמתוכנן, וכי הקמתו החלה כבר לפני מספר חודשים, בין היתר על מנת לספק חלק מהמים לפני המועד החוזי לקראת סוף שנת 2012. הסגירה הפיננסית היום הינה אבן דרך נוספת בהוצאתו לפועל של פרויקט זה. אנחנו שמחים לחבור שוב ל- EIB, בנק הפיתוח האירופאי, ולהשלים יחד עם בנק הפועלים ובנק לאומי, את המימון המורכב של פרויקט ההתפלה בשורק.  ההצלחה הנוכחית מהווה הבעת אמון נוספת ב- IDE אשר מתקן ההתפלה בשורק הינו הישג נוסף בשרשרת ההישגים שלה בהקמת מתקני התפלה מהגדולים ומהמתקדמים ביותר במחירי המים הנמוכים בעולם. אנו מאמינים שפרויקט זה, בהמשך למתקני חדרה ואשקלון, שכבר מספקים כיום מים יקרי ערך למשק בישראל, מהווה צעד משמעותי נוסף בפתרון בעיית מחסור המים במדינה".

עמיקם כהן, מנכ"ל Hutchison Water אמר כי "הקמת מתקן ההתפלה בשורק היא אתגר טכנולוגי מרתק, שבו החברה המקימה מגייסת את מיטב הטכנולוגיות העולמיות כדי להביא לישראל מים באיכות מעולה ובמחיר נמוך במיוחד. מעמדה הייחודי של קבוצת Hutchison בכלכלה העולמית מילא תפקיד מפתח בהשגת המימון שעליו אנחנו מודיעים היום. הסגירה הפיננסית היא צעד נוסף בהפיכת מתקן ההתפלה בשורק לפרויקט דגל בשוק העולמי. Hutchison Water גאה לתרום לפרויקט את הניסיון, הידע, והיכולות של צוות החברה ושל חברת Hutchison Whampoa העולמית. המתקן שאנחנו מתחילים לבנות היום בשורק הוא אבן דרך בפעילות Hutchison Water ואבן דרך בתולדות ההתפלה בישראל."