כלים

תביעה ייצוגית נגד מפעל פלדה שעלה באש - הסתיימה בימים אלה בהסכם פשרה העשוי לתרום רבות לאיכות האוויר באיזור מפרץ עכו

לפני כשנה, בחודש מאי 2010, פרצה שריפת ענק במפעל המתכות 'חד אסף' הסמוך לעכו, שריפה אשר יצרה ענן עשן כבד שהחריד את תושבי האזור, וגרם לחלק מהם לבחילות, להקאות, לצריבה בעיניים ולחרדות.

בשל השריפה הורה המשרד להגנת הסביבה לתושבי הקיבוצים כפר מסריק ועין המפרץ להסתגר בבתיהם בחלונות מוגפים עד יעבור זעם, בעוד עשרות אלפי נהגים ובני משפחותיהם, שנעו באותה עת בכבישי הצפון, נקלעו לפקקי ענק שהשתחררו רק לאחר שעות ארוכות.

בעקבות פרוץ השריפה, הוגשה לבית המשפט המחוזי בחיפה תובענה ייצוגית נגד מפעלי הפלדה 'חד אסף בע"מ' ו'מחזור פלדה בע"מ', שבשטחם השתוללה השריפה, על סך כ-140 מיליון ₪. התובענה הייצוגית הוגשה בשם תושב האזור באמצעות עורכי הדין דורון ויינרייך ורפאל בייפוס - המתמחים בהגשת תביעות ייצוגיות.

בעלי המפעל, שטענות רבות על פגיעתו בסביבה הושמעו בעבר, טענו בבית המשפט כי פעלו על פי נהלים ותקנים המחוייבים בחוק, ואשר פוקחו ואושרו על ידי הרשויות.

חרף כך, בעקבות מו"מ מוצלח שניהלו עורכי הדין ויינרייך ובייפוס עם עורכי הדין של מפעלי הפלדה, הושג הסכם פשרה לפיו ישקיע המפעל, מעל מליון שקלים על מנת לשפר את המיגון שלו כנגד שריפות בעתיד, ויפחית באופן דראסטי את זיהום האוויר הנפלט ממנו, הפוגע בתושבי האזור. כמו כן, נקבע עוד, כי המפעלים יממנו צוות הידברות שיכלול נציגים מהאזור מהמפעלים, אשר יפקח על ביצוע הסכם הפשרה כלשונו.

על פי הסכם הפשרה שבית המשפט העניק לו תוקף של פסק דין - יזכה התובע ב-10 אלפים ₪, ועורכי דינו יזכו בכ-80 אלף ₪ שכר טרחה.

בתביעה אותה הגישו עורכי הדין דורון ויינרייך ורפי בייפוס, בשם תושבי אזור עכו מתואר כיצד ביום שבת, ה-22 במאי 2010, לפני הצהריים, פרצה שריפה גדולה בשטח שבבעלות מפעלי הפלדה 'חד אסף בע"מ' ו'מחזור פלדה בע"מ', באזור התעשייה הדרומי של עכו. בעקבות השריפה כיסה עשן סמיך את אזור הקריות ומפרץ עכו.

בתביעה הייצוגית אותה הגישו עורכי הדין ויינרייך ובייפוס, נטען כי תושבי הישובים הסמוכים למפעלים נקלעו למצוקה כתוצאה מהשריפה, העשן והריחות העזים שפשטו באזור, אשר גרמו לחלק מהם לתחושות מצוקה, מועקה נפשית, חרדה ולחץ.

על מנת להימנע משאיפת חומרים מסוכנים, נאלצו עשרות אלפים מתושבי האיזור להסתגר בבתיהם. חלק מהאזורים המסחריים שפעלו באותה עת, באיזור נאלצו לסגור את שעריהם, והתושבים ששהו בהם פונו.

בתביעה, אותה הגישו עורכי הדין בייפוס וויינרייך, בשם תושב האזור, נטען כי השריפה נגרמה כתוצאה ממחדלי מפעלי הפלדה, וכתוצאה מהם, נטען, נגרמו נזקים לא ממוניים לתושבי האזור, המונים כ-185 אלף איש. בתביעה שהוגשה בשם תושב עכו, מתואר כיצד שהה האיש בעת השריפה במכוניתו על כביש מספר 4 מחיפה לכיוון ביתו שבעכו, כשאיתו ברכב שוהים בני משפחתו.

לדבריו, משהגיע סמוך לכפר מסריק, נתקע בפקק תנועה במשך כשעה ארוכה, ונאלץ לנשום אוויר המזוהם בעשן סמיך שהיתמר מהמפעלים, אויר שכלל ריחות לא נעימים, הקשה על הנשימה, וגרם לתחושות של פחד וחרדה בקרב יושבי הרכב ויתר השוהים בפקק.

לדברי התובע, העשן פחת ככל שרכבו התקדם דרומה לכיוון ביתו, אולם גם בביתו בעכו, עמד עדיין העשן באוויר, והפריע לשלומם של התושבים. בתביעה נטען עוד, שכאשר חזר התובע לביתו, הוא הרגיש צריבה בעיניו, ונאלץ להגיף את החלונות, מחשש לבריאותו ולבריאות משפחתו - עד התפוגגות הענן המזוהם והכבד.

בתובענה הייצוגית העריכו עורכי הדין ויינרייך ובייפוס כי נזקיו הלא ממוניים של האיש עומדים על כ-750 ₪, הערכה זהירה שנועדה למנוע "ניפוח" סכום התובענה לממדים בלתי ריאליים.

בשל ממדיה הגדולים של הקבוצה שבשמה הוגשה התביעה, ואשר כללה את כלל התושבים בישובים עכו, קריית מוצקין, כפר מסריק, קריית ביאליק, קריית חיים, קריית אתא ועין המפרץ – כללה הקבוצה מספר עצום של תובעים – כ-185 אלף תושבים סך הכל. על כן הועמדה התביעה הייצוגית על סכום עתק של כ-138 מיליון שקלים.

כאמור, הגיעו הצדדים לפשרה, במסגרתה התחייבו המפעלים לנקוט בפעולות לשיפור ההגנה על הסביבה, והגנה מפני שריפות במתחמן - בהשקעה מינמאלית של כמיליון ₪.

כמו כן התחייבו המפעלים לשדרג את מערכת המים שלהם על מנת להגדיל את ספיקת המים ב-750 מ"ק לשעה, וזאת מעבר לצרכים התפעוליים של המפעל - דבר שיאפשר הזרמת מים מהירה במקרה של שריפה. כמו כן התחייבו במפעלים לשדרג את מערכת קליטת הגזים הנפלטים מתנור ההתכה במפעל, וזאת באמצעות הגדלת נפח מערכת הקליטה, ובאמצעות דיפון כפול שלה.

המפעלים גם ישדרגו את איטום מבנה ההתכה במפעל, בצורה שתקטין את האפשרות לפליטות חומרים שונים מן המבנה, וזאת באמצעות כ-1000 מ"ר לוחות פלדה וצמר סלעים העמיד בפני אש – אשר יותקנו בשטח המפעל.

הסכם הפשרה גם מחייב את המפעלים לשרש את הצמחיה הצומחת סביב גדרות המפעל, על מנת להקטין את האפשרות להתפשטות אש בפרוץ שריפות. בהסכם הפשרה צוין עוד, כי פעולות אלה הינן מעבר לפעולות אותן דורשות הרשויות השונות מהמפעלים.

כמו כן נקבע כי תוקם ועדה הידברות בת ארבעה חברים, שיהיו בה חברים נציגים מטעם תושבי האזור, המפעלים, מומחה לאיכות אוויר, מנכ"ל עמותת צלול, וכן נציג המשרד להגנת הסביבה. ועדת ההידברות תוקם לשם הדברות והתייעצות בכל הקשור לפעילות המפעל והשפעתו על הסביבה. המפעלים הם אשר יישאו בעלויות הכרוכות בפעילות הועדה.

הפשרה התקבלה, כאמור, כפסק דין על ידי סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, כבוד השופט יגאל גריל.