"כור גרעיני לייצור חשמל זה לא פצצה גרעינית, אנשים חושבים שזה יכול להתפוצץ, זה רחוק מזה. קיימים כורים גרעיניים בטוחים בכל מצב", כך אמר היום ד"ר סטיליאן גלברג, ראש אגף קרינה במשרד להגנת הסביבה, בכנס ירושלים לסביבה וטבע של החברה להגנת הטבע. עם זאת, אמר ד"ר גלברג: "יש קושי למדינת ישראל לקנות חומר רדיואקטיבי, ב – 20-30 שנה הקרובות לא תהיה בישראל תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל"
"ב – 20-30 שנה הקרובות לא תהיה בישראל תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל", כך אמר היום (שני), ד"ר סטיליאן גלברג, ראש אגף קרינה במשרד להגנת הסביבה, במושב בנושא אנרגיה גרעינית בכנס ירושלים לסביבה וטבע מספר 4 של החברה להגנת הטבע, שהתקיים בבנייני האומה בירושלים, בשיתוף משרד התשתיות הלאומיות והמשרד להגנת הסביבה והוקדש לנושא אנרגיה וסביבה.
כנס ירושלים לסביבה וטבע של החברה להגנת הטבע הפגיש זו השנה הרביעית מומחים מהשורה הראשונה, מקבלי החלטות, בכירי ממשל ומובילי דעת קהל, לדיון ובחינה משותפת של סוגיות סביבה וטבע מרכזיות בישראל. השנה עסק הכנס בעיצוב מדיניות אנרגיה סביבתית בישראל.
ד"ר גלברג, חבר בצוות ההיגוי לבדיקת קדם היתכנות להקמת תחנת כוח גרעינית בישראל, אמר במושב: "כל האלטרנטיבות לייצור חשמל גרועות, אבל צריך לבחור מביניהן, ונשאלת השאלה מה עדיף – פחם או גרעין.
אין ספק כי את יחסי הציבור הגרועים ביותר יש לאנרגיה גרעינית, אבל לא תמיד תחושות הבטן קשורות למציאות. סל האנרגיה צריך לכלול כמה שיותר מאנרגיה חלופית, אפילו 80 או 90 אחוז, אבל עדיין, צריך גם משהו שפועל כל הזמן, ולא תלוי בשמש או ברוח, כלומר עובד לפחות 8000 שעות בשנה. כור גרעיני זה לא פצצה גרעינית, אנשים חושבים שכור גרעיני יכול להתפוצץ, זה רחוק מזה. קיימים כורים גרעיניים בטוחים בכל מצב."
לגבי עבודת הצוות אמר גלברג: "ממשלת ישראל החליטה שצריך להקים כור גרעיני כחלק מסל האנרגיה, יש וועדה שעושה עבודת קדם תכנון, שבודקת אם יש סיכוי להקמת תחנה כזו.
ברגע זה יש קושי למדינת ישראל לקנות חומר רדיואקטיבי, אבל נניח שמישהו ימכור לנו - הוועדה עוד לא החליטה שום דבר, אנחנו עדיין מנסים לגייס את הידע ואת האופציות האפשריות. בכל מקרה, ב – 20-30 שנה הקרובות לא יהיה פה כור גרעיני לייצור אנרגיה, אם זאת השאלה."