בנק ישראל עשה את הצעד הראשון והורה לבנקים להגדיל את "כריות הביטחון" שלהם ולרתק חלק מההון שלהם למקרה חירום, והבנקים מצדם עקב הוראה זו, החלו להעלות את הריביות על מנת לפצות על חוסר היעילות שנגרם להם עקב ריתוק ההון (סכום כסף שלא יכולים לעשות בו שימוש ומיועד לביטחון במקרה של אי פירעון המשכנתא על ידי הלווים).
למרות כל זאת, בחודשים הראשונים של שנת 2017 אנו מזהים מגמה של ירידת ריביות במשק, אומנם לא חזרה לריביות שהיו עד תחילת שנת 2016 אך מגמת העלייה נבלמה ואף כאמור הריבית ירדה.
אז מה השתנה בשנת 2017 שהריבית פתאום יורדת?
לכאורה שום דבר מהותי לא השתנה בתחילת שנת 2017 אבל הריבית על המשכנתא ירדה, אז מה בכל זאת קרה? היצע וביקוש וגידול בתחרות:
הסיבה הפורמלית לעליית הריבית היא כפי שנמסר על ידי בנק ישראל והבנקים למשכנתאות, אך מתחת לפני השטח, מה שאפשר את עליית הריביות הללו הוא הביקוש הגדל לדירות ומשכנתאות. אם בסוף הרבעון השלישי של שנת 2016 הבנקים כבר הגיעו ליעדים השנתיים שלהם, שנת 2017 נפתחה בבנקים במתינות יחסית. אומנם מחירי הדירות לא ממש ירדו, והביקוש לדירות עדיין זהה שכן לא חל גידול מהותי בבניית דירות חדשות שיענה על כל הביקושים אך אנו מזהים מגמה של קיפאון בשוק הדיור.
ישנם רוכשי דירות פוטנציאלים רבים ש"שוכבים על הגדר" – חלקם ממתינים להגרלות או תוצאות של הגרלות בתוכנית "מחיר למשתכן" של משרד השיכון וחלקם ממתינים להתפתחויות בתחום המיסוי על דירות להשקעה, עקב כך הבנקים מצאו את עצמם עם מעט עבודה באופן יחסי, מה שפתח שוב את שוק המשכנתאות לתחרות וכך על מנת שהבנקים יוכלו לסגור יותר עסקאות, הם נאלצים להילחם להשגת לקוחות חדשים על ידי הורדת ריביות.
אם אתם בתהליך רכישת דירה, עכשיו זו נקודת זמן יחסית טובה לקחת משכנתא ולהתמקח על הריביות. חשוב לציין כי ישנם פרמטרים רבים לקביעת הריבית.
קראו מה הפרמטרים לקביעת ריבית משכנתא.