וועדת שרים לחקיקה אישרה את  הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (שקיפות המידע לצרכנים בתחום הבשר), של חבר הכנסת זבולון כלפה (פ/1772/19). לדברי יוזם החוק, מטרתו הסופית של התיקון היא לשלול אפשרות למכירת בשר קפוא שהופשר ומשווק בקצביות

 

לפי הצעת החוק, כיום נמכרים בישראל שלושה מוצרי בשר עיקריים: בשר קפוא, בשר קפוא שהופשר ובשר טרי. הבשר הקפוא מוחזק ונמכר במקררים ומקפיאים ייעודיים, בעוד שהבשר הקפוא שהופשר והבשר הטרי נמכרים בקצביות זה לצד זה. לשני מוצרים אלו חזות דומה למרות שהנם למעשה מוצרי בשר שונים לחלוטין.

יוזם החוק טוען כי המוצר הראשון, בשר טרי, המיוצר לאחר שחיטה בארץ, נחתך ומשווק בקצביות ברשתות השיווק. המוצר השני, בשר מופשר, שהוא בשר קפוא שעבר הפשרה, גם הוא נמכר בקצביה. כך נוצר מוצר בשר קפוא מופשר, הנראה לצרכן דומה בעין בצורתו לבשר טרי, אך למעשה מהווה מוצר שונה וגורם להטעיה חמורה של הצרכנים שאין ביכולתם לזהות את ההבדלים.

לדברי ארתורו גייפמן, מנכ"ל חברת ProSolv העוסקת באבטחת איכות ושיפור תהליכי ייצור של מזון, מדובר בהצעת חוק מיותרת. גייפמן טוען שאין מדובר בהטעיה חמורה ולמעשה אין כאן הטעיה כלל, מאחר ובקצביות ברשתות השיווק מצויין בפירוש האם נתח הבשר טרי או נתח קפוא שהופשר וכן כאשר מדובר בבשר שעבר תהליך יישון (המקנה לבשר רכות) .

בדברי ההסבר להצעת החוק טוען ח"כ כלפא כי מכיוון שהבשר המופשר נמכר בקצביות והבשר הקפוא נמכר במקררים הדבר מקשה על הצרכן להשוות מחירים בין בשר קפוא לבשר קפוא שהופשר מה שמוביל לכך שבפועל הבשר הקפוא המופשר לצרכן נמכר במחיר גבוה משמעותית מזה של הבשר הקפוא. לדברי גייפמן הבשר המופשר מקפוא והבשר הקפוא הינם שני מוצרים שונים לגמרי. עצם ההפשרה המבוקרת ואריזה בוואקום, גורמים לשדרוג של מרקם הבשר ולכן מעלים את מחירו.

גייפמן מוסיף: "ההחלטה להוציא את הבשר המופשר מהקצביה עלולה להביא לחיסול קו מוצרים שלם ממנו נהנים הצרכנים. כיום  באפשרותנו לקנות בשר מופשר באיכות טובה ובמחיר זול בהרבה מזה של הבשר הטרי, שלרוב גם עבר יישון (שיפור המרקם), לפי נתחים ספציפיים שהצרכן מבקש מהקצב. אם יועברו מוצרי הבשר המופשר למקרר ליד הבשר הקפוא, באריזה מוכנה מראש, הדבר פשוט יפגע חד משמעית בצרכנים.

חברת Pro Solv עוסקת בתחומי המיקרוביולוגיה, הנדסת מזון וטכנולוגיית מזון ומתמחה בפתרונות לאירועים ומשברים בתעשיית המזון, בכל שלבי תהליך הייצור- החל מחומרי הגלם, תהליך הייצור, האריזה וחיי המדף של המוצר.  הצוות המקצועי של פרוסולב מסייע לגורמים מקצועיים בחברות בתחום המזון לאתר כשלים ובעיות מהותיות בתהליכי הייצור ולהטמיע פתרונות למניעתם. החברה שמה לה למטרה להיות גוף אובייקטיבי ומקצועי לקידום, טיפול ומניעת בעיות איכות בתעשיית המזון והחקלאות, על בסיס הידע המקצועי הרחב ביותר והאמצעים הטכנולוגיים העדכניים ביותר. בחברה מועסק צוות בעל ידע וניסיון רב בתחומי הנדסת מזון, טכנולוגיות מזון ומיקרוביולוגיה ובנוסף מפעילה החברה מעבדה מקצועית לצורכי מחקר ופיתוח ייעודיים, בניהולו של ד"ר אריאל מעוז, מיקרוביולוג בכיר.

מחקרים חדשים מצביעים על פעילות של הלבלב אצל סוכרתיים מסוג 1

עד כה, החוקרים חוקרים בעולם הסוכרת סברו כי תפקוד הלבלב ביצירת האינסולין אצל סוכרתיים מסוג 1 מסתיים כעבור אומדן של שנתיים. החודש פרסם  ירחוןDIABETOLOGIA  שני מחקרים חשובים שהראו כי לא כך הדבר. המחקרים בדקו  יכולת הפרשת אינסולין על ידי מדידת החלבון   C PEPTIDE,שהוא חלק ממולקולות האינסולין ובאמצעותו ניתן למדוד את יכולת תפקוד תאי הבטה של הלבלב.

במחקר, בו השתתפו כ-74 מתנדבים שאובחנו בגיל ממוצע של 16 שנה עם משך מחלה של 30 שנה בממוצע, נמצא כי כמויות קטנות של אינסולין עדיין קיימות אצל כ-73% מהמשתתפים.

המחקר למעשה בדק את יכולת פעילות הלבלב באמצעות העמסת אוכל מעורב (Mixed Meal), המכיל כמות פרופורציונאלית של גלוקוז, חלבון ושומנים.

מחקר אחר באותו המגזין, בדק כיצד יתכן כי הלבלב חוזר לפעילות לאחר פרק זמן ארוך כל כך. התשובה לכך טרם פוענחה, אך יתכן כי חלק מהתאים "מתחמק" או מוגן בפני ההתקפה האימונולוגית שגורמת להרס תאי הלבלב בסוכרת מסוג 1, או שלאורך הזמן נוצרים תאים חדשים.

השלכותיו הקליניות והתפתחות סיבוכים מאוחרים של מחקר זה עדיין לא ברורים. כמו גם, האם אנו יכולים לטפל באותם תאי בטא המייצרים אינסולין, ולחזקם בעזרת תרופות פרמקולוגיות דוגמת  תרופות מקבוצת האינקרטינים.

בנוסף, לא ידוע האם הטיפול האינטנסיבי בסוכרתיים מסוג 1 בתחילת מחלתם יכול להשפיע על כך שיחיו תקופה ארוכה יותר. בימים אלו, מתבצע בישראל מחקר על טיפול משולב של אינסולין ואגוניסט של 1 GLP, היכול להביא גם כן להארכת תפקודם של תאי בטא המייצרים אינסולין ולהשפעה על סיבוכים מאוחרים.

הכותב הוא פרופ' משה קרפ, אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת, והיועץ הרפואי של האגודה לסוכרת נעורים בישראל.

שני מחקרים שנערכו ע"י ד"ר לאה פוסטיק, מהמחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטת אריאל ופרופ' יוסף זוהר, מנהל מחלקת פסיכיאטריה א' במרכז הרפואי שיבא-תל השומר מצאו כי חיילים ישראלים שלקו בהפרעה פוסט-טראומטית, אינם מועדים יותר לפעילות פלילית ואינם בעלי שכיחות יתר של תמותה, מאשר חיילים ישראלים שלא לקו בהפרעה פוסט-טראומטית – זאת בניגוד לממצאי מחקרים אשר נערכו על צבאות שונים בעולם.

מחקרים רבים שנערכו על יוצאי צבא, בעיקר בארה"ב, מדווחים כי אלה הלוקים בהפרעה פוסט-טראומטית מועדים יותר לפעילות פלילית, בעיקר אלימות ושימוש באלכוהול וסמים וכמו כן בעלי שכיחות יתר של תמותה. בשני מחקרים שונים שנערכו ע"י ד"ר לאה פוסטיק, מהמחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטת אריאל, ופרופ' יוסף זוהר, מנהל מחלקת פסיכיאטריה א' במרכז הרפואי שיבא-תל השומר, נבדקה מגמה הזו על יוצאי צבא ישראליים שלקו בהפרעה פוסט-טראומטית. 

המחקר נערך על כ-2500 יוצאי צבא מקום המדינה ועד שנת 2000 ומוכרים על ידי משרד הביטחון כבעלי הפרעה פוסט-טראומטית, שהושוו לכ- 2500 יוצאי צבא בעלי מספר אישי עוקב. הטראומה העיקרית במדגם זה היא חשיפה לקרב (80%) במלחמות של"ג ויום כיפור. שני ממצאים עיקריים במחקר: 1. לבעלי הפרעה פוסט-טראומטית היו קצת יותר עברות פליליות באופן כללי, אך לא היה הבדל בין הקבוצות בעברות הקשורות לאלימות ולשימוש בסמים – בניגוד לשאר צבאות העולם שבהם נבדקה התופעה והתקבלו נתונים שמצביעים על עלייה ניכרת בעברות פליליות בקרב חיילים פוסט-טראומטיים. 2. בניגוד לממצאים בעולם על קשר בין פוסט טראומה לשיעורים גבוהים של תמותה בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, במחקר הנוכחי נמצאו שיעורי תמותה דומים בקרב יוצאי צבא שמאובחנים עם פוסט-טראומה ויוצאי צבא ללא אבחנה כזו. 

ד"ר לאה פוסטיק מאוניברסיטת אריאל מסבירה את ממצאי המחקר: "הסיבה לבדוק את הנושא שוב, הפעם בישראל, נובעת מן העובדה שהפרופיל האנושי של חיילי צה"ל הינו שונה באופן מהותי מזה של צבאות אחרים. השוני העיקרי הוא בייצוגיות. בעוד שבצבאות אחרים הצבא מורכב מאנשים שבחרו בו כמקצוע, בעיקר כאלה משכבות סוציואקונומיות נמוכות, בישראל ניתן לראות ייצוג של רוב השכבות הסוציואקונומיות, אפילו ביחידות השדה שחייליהן מועדים יותר לפתח הפרעה פוסט-טראומטית, הנחשבות ליחידות עילית ומבוקשות מאד גם בקרב מי שמגיע משכבות סוציואקונומיות גבוהות. שוני נוסף הוא שבמדינת ישראל אמנם קיים שימוש לרעה באלכוהול וסמים, אך הוא נפוץ הרבה פחות מאשר בארה"ב ובאנגליה, שם נערכו רוב המחקרים.הסברים נוספים יכולים להיות שמראש מדובר באנשים (חיילים) עם רקע אחר מאלה שבצבאות אחרים ועל כן יש להם פחות נטייה להתנהגות מסוכנת שמובילה למוות" 

עוד הוסיפה ד"ר פוסטיק: "מסקנה נוספת שניתן להסיק מהמחקר הנוכחי, מציגה אפשרות לכך שחיילים הלוקים בהפרעה פוסט-טראומטית מקבלים טיפול טוב ממשרד הביטחון ועל כן הממצאים אצלם שונים ממקביליהם בעולם. חשוב להבין זאת מכיוון שפעמים רבות ישנה נטייה להסתכל על מחקרים ודרכי טיפול שונים הנעשים בעולם בקרב פוסט-טראומטיים ולשאוף לחקות אותם כאן בארץ, ובמקרה הזה לפחות ניתן לראות כי הם פחות רלוונטיים ליוצאי צבא ישראלים".

קמפיין חדשני ובלתי שגרתי להגדלת המודעות והרגישות למתמודדים עם הפרעות נפשיות יוצא לדרך: לאחר תהליך בלתי שגרתי שעירב סטודנטים לעיצוב משנקר, משתתפי "עמיתים" המתמודדים עם מוגבלות נפשית, רכזי התכנית ועובדי CTV, נוצר קמפיין חדשני שיעלה בדף פייסבוק ובמסכי החוצות של חברת CTV השבוע, במסגרת חודש המודעות לבריאות הנפש (נובמבר). הקמפיין "ישים על השולחן" בעיות קטנות וגדולות איתן מתמודדים אנשים עם בעיות נפשיות.

קרא עוד...

חברת SensoGo הישראלית, חברת פורטפוליו של קבוצת טרנדליינס, מפתחת התקן ייחודי לניתוח-הליכה, המנטר את נתוני החולה כבר בעת ההמתנה לרופא. המכשיר כולל חיישנים שאוספים מדדים עדכניים ורלוונטיים עבור הטיפול ומספקים תמונה מלאה יותר של המצב הרפואי. היקף השוק הכולל מוערך ב-3 מיליארד דולר לפחות.

שינויים בדפוס ההליכה יכולים להעיד על פציעות אורטופדיות (ובכללן גם פציעות ספורט), שיתוק מוחין, רגל סוכרתית לסובלים מסכרת, שיטיון, שחיקת סחוסים, סיכוי לנפילות בקרב קשישים ועוד. חברת SensoGo הישראלית שפועלת באחת החממות הטכנולוגיות של קבוצת טרנדליינס, מפתחת בימים אלו מערכת המכילה חיישנים ייחודיים, שבזמן המתנה לרופא מותקנת על רגל המטופל ומספקת בבדיקה המתבצעת בהליכה קצרה מדדים חשובים לאבחון מדויק ולטיפול יעיל. המערכת פותרת כמה בעיות שכיחות בתחום – ראשית, היא אוספת מידע אמין בזמן אמת לגבי המצב התפקודי של הפציינט, שהוא החשוב מבין המדדים, וכיום נקבע בעיקר על ידי תשאול קצר של החולה. שנית, המערכת מוסיפה למידע הסטטי שמסופק בצילום XRAY או MRI ולבסוף, קלות השימוש ונוחות העבודה עומדים בניגוד לבדיקות ההליכה הנוכחיות שדורשות פרוצדורות ארוכות וניתן לבצען רק במעבדות ייעודיות ובאמצעות ציוד מורכב ויקר.

במהלך הבדיקה התקן בגודל קופסת גפרורים ממוקם מעל הקרסול ובמהלך הליכה של מספר דקות אוסף נתונים באמצעות חיישנים ייחודיים, משדר אותם לשרת שנמצא בקליניקה, שם הם עוברים פענוח ובסופו של תהליך מוצגים במחשבו האישי של הרופא, בטאבלט או בטלפון החכם שלו, על מנת לסייע לו באבחון מדויק לגבי מצבו הרפואי של המטופל. הטכנולוגיה נולדה בעקבות הצורך בפתרון זול יחסית ונוח לתפעול של ניתוח-הליכה, שבניגוד למוצרים אחרים בשוק עובד במרפאות סגורות ובתנאי חוץ, מספק נתונים מיידיים ואינו מצריך חוטים וחיבורים מיותרים.

כאמור, היקף השוק הפוטנציאלי למכשיר עומד על 3 מיליארד דולר לפחות, על פי חלוקה של מספר קטגוריות: בדיקות אורטופדיות מוערכות בכ-600 מליון דולר, בדיקות בתחום הערכת הסיכוי לנפילה באוכלוסיה המבוגרת ולזיהוי מוקדם של שיטיון מוערכות יחד בכ-2 מיליארד דולר, ולבסוף פוטנציאל הבדיקות בתחום כף רגל סוכרתית עומד על מיליארד דולר.

ד"ר טל אנקר, מנכ"ל חברת SensoGo: "כימות דפוסי ההליכה והצמדת מספר או ציון המחושב כפועל יוצא של דפוסי ההליכה מאפשר הערכה לאורך זמן של המצב התפקודי של הפציינט. מה שראינו לנגד עינינו בתהליך המחקר והפיתוח הוא טובת החולה, שלעיתים נאלץ לעבור סדרת בדיקות ארוכה ומתישה. בשורה התחתונה, המוצר שלנו פותח עידן חדש לרופאים העוסקים באורטופדיה, גריאטריה ונוירולוגיה ויספק להם מידע אמין ומהיר בנוגע למצבו התפקודי של המטופל, שמבחינתו יחסוך זמן יקר וביקורים נוספים במרפאה. התוצאה היא תהליך הטיפול קצר, מדויק ויעיל יותר".

בשבוע שעבר השתתפה SensoGo ב- Road-Show שמקיימת קבוצת טרנדליינס בשיתוף OurCrowd, פלטפורמת ההשקעות שהקים ג'ון מדווד, המקשרת בין מאות משקיעים פרטיים בכל רחבי העולם לסטארט אפים ישראליים שמחפשים השקעות במודל של מימון המונים. הסבב עבר ב-6 ערים שונות בארה"ב ובמסגרתו נחשפו מספר חברות חממה למשקיעים פוטנציאליים.

סטיב רודס, מנכ"ל ויו"ר משותף, קבוצת טרנדליינס: "לאורך השנה, מציעה טרנדליינס ליזמים בשתי החממות הטכנולוגיות שבבעלותה אירועי חשיפה למשקיעים פוטנציאליים, ששיאם ב-Road Show שנתי מקיף. מלבד SensoGo הצגנו 3 חברות מובילות נוספות: ProArc Medical, CoreBone ו-Gordian Surgical.

החברות זכו לחשיפה ממוקדת ואיכותית בפני משקיעים פוטנציאליים ויצירת קשרים עם גופים עסקיים. אני מאמין כי הסבב הנוכחי יוכיח את עצמו כבר בתקופה הקרובה, הן ביכולות הפיתוח והן ביכולות החדירה לשוק של החברות שלנו".

חברת לויטיקוס קרדיו (Leviticus Cardio) חברת פורטפוליו בבעלות קבוצת טרנדליינס, מודיעה על סבב גיוס בהיקף של כ-4 מיליון שקלים, שבוצע ע"י קבוצה של משקיעים אמריקאים - המיוצגים בישראל על ידי עו"ד רונן לפלר - מנכ"ל חברת Inventionet. החברה מפתחת טכנולוגיה להעברת אנרגיה אלחוטית לגוף האדם. המוצר העיקרי בו החברה מרוכזת הנו מכשירי עזר ללב כושל הנקראים LVAD אשר עם הטכנולוגיה של החברה יהיו אלחוטים. הסבב הנוכחי מעמיד את היקף ההון שגייסה החברה עד כה על כ- 7 מיליון שקלים.

לויטיקוס, מפתחת פתרון להעברה אלחוטית של אנרגיה להפעלת מכשור רפואי מושתל. החברה ממוקדת בפיתוח המערכת למכשירי LVAD. כיום המכשירים הללו מצילים חיים של חולים רבים ומהווים פתרון מקדים או חלופי להשתלת לב. החסרון הגדול ביותר שלLVAD  היום הנו החיבור החוטי המגביל של המכשיר המושתל לבטריות חצוניות וחושף אותו לזיהומים. הטכנולוגיה של לויטיקוס תאפשר מערכת מושתלת לגמרי ותגדיל באופן משמעותי את השוק ל-LVAD. השוק של מכשירי ה-LVAD מוערך היום ב $3B. החברות המיצרות LVAD  היום הנם: Heartware, Thoratec, Jarvik Heart, Circulite, Cleveland Heart, Sunshine Heart, Abiomed .

כעת, לאחר הצגת ניסויים ראשוניים בבעלי חיים, פונה החברה לשיתופי פעולה וניסויים פרה קליניים.

החברה השלימה השבוע סבב גיוס בהיקף של כ-3 מיליון שקלים - והשיגה הסכם עקרונות לגיוס של מיליון שקלים נוספים. סבב הגיוס בוצע ע"י קבוצה של משקיעים אמריקאים - המיוצגים בישראל על ידי עו"ד רונן לפלר - מנכ"ל חברת Inventionet. חלק מהמשקיעים בסבב זה הינם רופאים המומחים לLVAD- המהווים נכס אסטרטגי לחברה. חברת Inventionet מארגנת כעת קבוצה נוספת של מומחי LVAD  מארה"ב להשקעת ההמשך.

מיכאל זילברשלג, מייסד ומנכ"ל לויטיקוס קרדיו: "העברת אנרגיה אלחוטית לגוף האדם ביעילות של טכנולוגית הCET של החברה משנה את חוקי המשחק בשוק הLVAD- ותאפשר איכות חיים אמיתית למושתלים. כבר היום מכשירי הLVAD   מאפשרים הצלת חיים של מטופלים רבים, אולם איכות החיים הינה תנאי מוקדם לשימוש נרחב בפיתרון. החברה הציגה בכנס ISHLT האחרון את המערכת עובדת בחיות וכן הציגה את המערכת עם רוב מכשירי הLVAD  הקימים היום ויצרה עניין רב שאיפשר את הגיוס הנוכחי".

עו"ד רונן לפלר - מנכ"ל Inventionet: "לויטיקוס קרדיו הנה דוגמה לטכנולוגיה מרשימה שפותחה בישראל. קבוצת המשקיעים האמריקאים המיוצגת על ידי חברת Inventionet - שמחה מאוד להעמיד את ההון והקשרים האסטרטגים העומדים לרשותה - על מנת לקדם את חברת לויטיקוס קרדיו. בהתאם למדיניות ההשקעות של קבוצת המשקיעים האמריקאים - אנו נמשיך ונחפש טכנולוגיות ישראליות מובילות נוספות - על מנת להשקיע בהן את ההון הדרוש והקשרים האסטרטגיים - שיעזרו להן להתפתח ולמצות את מלוא הפוטנציאל שלהן".

"הטכנולוגיה הייחודית שפיתחה לויטיקוס קרדיו ממשיכה לרשום הישגים מרשימים ומעוררת עניין רב בארץ ובעולם", מציין סטיב רודס, מנכ"ל טרנדליינס. "החברה פיתחה פתרון נוח מאוד ויעיל לטיפול בבעיה המשפיעה על איכות חייהם של אנשים רבים והיא דוגמא מצוינת לסוג החברות והטכנולוגיות שאנו, בקבוצת טרנדליינס ובחממות הטכנולוגיות שלנו, מחפשים".

תיאור פעילות המוצר

מקסימה מדיקל בע"מ, חברת הבת של מקסימה המרכז להפרדת אוויר וספקית מובילה של גזים וציוד רפואיים, הודיעה לאחרונה על כניסתה לשוק הקירור הרפואי. החברה תחל בקרוב לייבא ולשווק בישראל מקררים ומקפיאים המיועדים לאכסון של חומרים רפואיים.

מקסימה מדיקל תציע מגוון מקררים תוצרת החברות  LED – Medicalו Kaltis International הניתנים להצבה מעל ומתחת לדלפק. המקררים מאפשרים אחסון אופטימאלי של תכשירים, בטמפרטורה מבוקרת. כמו כן העובדה שהמקררים קלים לניקוי וחיטוי מאפשרת תחזוקה מיטבית. בנוסף למקררים תשווק החברה מקפיאים המאפשרים אחסון לטווח ארוך של חומרים ביולוגיים ותרופות.

המוצרים עומדים בתקנים המתאימים של בטיחות וביצועים ובדרישות התקן למקררים לשימוש פרמצבטי.

פעילותה של מקסימה מדיקל בתחום המקררים המכניים, הינו המשך טבעי לפעילותה המובילה בתחום המקררים הקראוגניים (שימור תאים ביולוגיים בחנקן נוזלי בטמפ' נמוכה) וכעת מציעה החברה ללקוחותיה פתרון כולל לכל סוג של שימור תאים ביולוגיים, בכל טווח טמפ' אפשרי.

מקרר רפואי