
גז טבעי באירופה
אירופה היא אחת הצרכניות הגדולות של גז טבעי בעולם, עם ביקוש שנתי של כ-540 מיליארד מטר מעוקב (BCM), כאשר כ-40% ממנו סופקו עד לאחרונה על ידי רוסיה. בעקבות המשבר באוקראינה ב-2022, היבשת שואפת לגוון את מקורות האספקה שלה ולהפחית את התלות ביבוא רוסי. מדינות כמו נורבגיה, שהיא יצרנית גז מרכזית באירופה עם ייצור של כ-120 BCM בשנה, וצפון אפריקה (בעיקר אלג'יריה) מספקות חלק ניכר מהגז דרך צינורות ימיים ויבשתיים. בנוסף, גז טבעי נוזלי (LNG) המיובא מארצות הברית וקטאר צובר תאוצה, כאשר מסופי LNG בבלגיה, ספרד וצרפת מאפשרים גמישות בשרשרת האספקה.
תשתיות האגירה וההובלה באירופה מפותחות מאוד, עם רשת צינורות נרחבת כמו Nord Stream (לפני השבתתו) ו-TAP (Trans-Adriatic Pipeline), לצד מתקני אגירה תת-קרקעיים שמסייעים לייצב את האספקה בעונות השיא. היבשת שמה דגש גם על מעבר לאנרגיה נקייה, כאשר גז טבעי נתפס כ"דלק מעבר" עד להשגת יעדי האנרגיה המתחדשת של האיחוד האירופי עד 2050.
גז טבעי בישראל
בישראל, גז טבעי הפך למשאב מרכזי מאז גילויי השדות הימיים בתחילת שנות ה-2000. שדות כמו תמר, לווייתן וכריש, הממוקמים בים התיכון, הפכו את ישראל למדינה עצמאית ואף יצואנית של גז טבעי. ב-2022, ישראל ייצרה כ-21 BCM של גז טבעי, כאשר כ-12 BCM שימשו את השוק המקומי (בעיקר לייצור חשמל) וכ-9 BCM יוצאו למצרים וירדן. עתודות הגז המוכחות של ישראל מוערכות בכ-1,087 BCM נכון ל-2022, מה שמבטיח אספקה לטווח ארוך.
תשתיות הגז בישראל מוגבלות יחסית לאירופה, עם רשת צינורות פנימית קטנה ותלות בצינורות ימיים ליצוא, כמו זה המחבר את שדות הגז למצרים. בניגוד לאירופה, לישראל אין כיום מסופי LNG משלה, אך ישנן תוכניות לפיתוח מתקני LNG צפים (FLNG) כדי להגדיל את היצוא, במיוחד לאירופה. המדינה נסמכת בעיקר על חברות פרטיות הפועלות בשדות הגדולים, תחת רגולציה ממשלתית אשר מבטיחה שמירה על צורכי השוק המקומי.
השוואה ואתגרים
ההבדל הבולט בין אירופה לישראל הוא היקף השימוש והמקורות. בעוד אירופה תלויה ביבוא נרחב ממגוון ספקים ובעלת תשתיות מתקדמות, ישראל היא יצרנית עצמאית עם עתודות מקומיות, אך מוגבלת ביכולת ההובלה והאגירה שלה. אירופה נהנית מרשת צינורות מפותחת ומגוון מקורות, בעוד ישראל מתמקדת בשדות הימיים שלה.
קרן ג'נריישן קפיטל, באמצעות זרוע האנרגיה שלה PowerGen, מעורבת באופן פעיל בתחום הגז הטבעי בישראל כחלק מהשקעותיה בייצור ואספקת חשמל. PowerGen מחזיקה בתחנות כוח פרטיות המופעלות באמצעות גז טבעי. בינואר 2024 חתמה PowerGen על מזכר הבנות עם בזק להקמת מיזם משותף לאספקת חשמל לצרכנים פרטיים ועסקיים, המבוסס בחלקו על תשתיות גז קיימות. פעילות זו משקפת את מחויבות הקרן לשימוש בגז טבעי חלף דלקים מאובנים, כמשאב מרכזי לייצור חשמל.
ארז בלשה, מנכ"ל ומייסד משותף של קרן ג'נריישן קפיטל אמר: "אנו גאים לקחת חלק במהלך שיוביל למהפכה בתחום החשמל ויאפשר הוזלת עלות החשמל עבור אזרחי ישראל. הקמת מיזם האספקה עם בזק, הינה חלק מיישום התוכנית האסטרטגית של קרן ג'נריישן, להיות מובילת שוק בתחום אספקת החשמל למגוון לקוחות, וזאת על בסיס חשמל המיוצר בנכסי הייצור והאגירה שבבעלותה".
גז טבעי מהווה עמוד תווך באסטרטגיות האנרגיה של אירופה וישראל. אירופה ממנפת את גודלה ותשתיותיה לגיוון מקורות, בעוד ישראל ממקסמת את משאביה המקומיים. שיתוף פעולה עתידי, כמו יצוא גז ישראלי לאירופה, עשוי לחזק את שני הצדדים, אך דורש השקעה משמעותית בתשתיות וביחסים אזוריים.