אם אתם מחזיקים עסק בישראל, כל שינוי בחוק רישוי העסקים יכול לשנות לגמרי את התוכנית שלכם. הבעיה היא שפעמים רבות לא רק שהשינוי מחייב, אלא שהוא גם לא נגיש, לא בהיר, ולא קריא. עוד לפני כן הוא לפעמים גם לא ידוע, כי לא כל שינוי מגיע אליכם ישירות למייל, מלווה באיזה הסבר מפורט וידידותי על חוק רישוי עסקים .
תיקונים חשובים לחוק רישוי העסקים:
התיקון של 2010 – תיקון זה ממוספר כתיקון 27, מאפשר לעסקים ליהנות מהקלות שונות. חלק מההקלות שנקבעו בתיקון כוללות -
קבלת רישיון תקופתי למספר שנים קבוע מראש
פתיחתו של מסלול מזורז לקבלת רישיון עסק
מתן האפשרות להגשת ערעור על החלטה שהתקבלה לגבי רישיון העסק
חיוב הגופים האחראים לתת מפרטים אחידים לכל סוג של פעילות עסקית התיקון של 2012 – לעיתים תיקון בחוק לא מתרחש בפועל עד שלא אוכפים אותו בצורה מלאה. בשנת 2012 כל ההוראות הנ"ל יושמו בצורת צו בשם " צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), תשע"ג-2013". הצו פירט רשימה של 10 סוגי פעילות עסקית הנדרשת בקבלת רישיון עסק. הרשימה כוללת:
- בריאות, רוקחות וקוסמטיקה
- דלק ואנרגיה
- חקלאות ובעלי חיים
- מזון
- מים ופסולת
- מיחזור ושונות
- עינוג ציבורי, נופש וספורט
- רכב ותעבורה
- שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת
- תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים תיקון 34 לחוק רישוי עסקים של 2018 – כאן מדובר בעדכון חשוב אשר יוצר הפרדה נוספת בין עסקים שונים ומגדיר בעצם עסקים עם פעילות פשוטה, פעילות בינונית או פעילות מסוכנת. הדבר היה מתבקש, שכן לא הגיוני לדרוש מעסק פשוט לעבור מסלול זהה לקבלת אישורים כמו עסק שמבצע פעילות מסוכנת. תיקון זה קבע כי יש לפרסם מפרטים אחידים לכל סוגי העסקים. התיקון גם הוביל להחמרה באכיפה ובפיקוח על עסקים, כדי לאזן את ההקלה שהוא הביא בצורת חידוש אוטומטי לרישיון העסק (במידה ואין התנגדות של נותני האישור).
מחפשים לפתוח עסק – הנה מה שתצטרכו לעשות כעת:
אתם צריכים לפנות לרשות המקומית ולקבל את כל המידע הדרוש והטפסים שהם דורשים ממי שמבקש לקבל אישור עסק אצלם (כיום אפשר לבצע שלב זה בצורה מקוונת). או אז יש להגיש את הטופס, לקבל אישור הגשה, להמתין לאישור או דחייה.
אם אושרתם, מעולה, אם לא, תוכלו להגיש ערעור על הדחייה, וזאת בתוך 30 יום (או 45 יום במידה ותגישו ערעור לבית משפט מחוזי).