כלים

בית הדין להגבלים עסקיים (כבוד השופטת נאוה בן-אור) קיבל את עמדת הממונה על הגבלים עסקיים ודחה ביום את בקשתה של "שוברי בר יבוא מספוא אגודה שיתופית חקלאית בע"מ" לאישור פעילותה כהסדר כובל

שוברי בר הינה אגודה שיתופית המשמשת כסוכנת של חברות ואגודות שיתופיות בארץ לשם טיפול ביבוא גרעיני ומוצרי מספוא לארץ. שוברי בר נמצאת בבעלותם, במישרין או בעקיפין, של שלושת מכוני התערובת הגדולים בישראל, המייצרים תערובות להזנת בעלי חיים: אמבר – מכון לתערובת – אגודה שיתופית חקלאית מרכזית בע"מ ("אמבר"), מילובר מכון מרכזי לתערובות בע"מ ("מילובר") וצמח – מכון לתערובת – אגודה שיתופית חקלאית בע"מ ("צמח").

שאר האחזקות בשוברי בר נתונות בידי בעליהם של שלושת מכוני התערובת הללו, והם מאות קיבוצים ומושבים ברחבי הארץ. כך, הלכה למעשה, מלוא האחזקות בשוברי בר מצויות בידי שלושת מכוני התערובת הגדולים בארץ, במישרין או בעקיפין.

שוברי בר היא הסדר כובל שכן היא מיזם משותף בבעלות מתחרים ליבוא תשומה מרכזית לפעילותם.

בעבר אישר בית הדין אישר בתנאים את ההסדר הכובל לתקופות קצובות של בנות שלוש שנים בשנת 2003 ובשנת 2007, על יסוד המלצות הממונה. משתמה תקופת האישור השנייה, פנתה שוברי בר לבית הדין בבקשה לאישור נוסף לפעילותה כהסדר כובל – פסק הדין הנוכחי ניתן לגבי בקשת אישור זו.

הפעם, בדיקת הממונה העלתה כי אין בפעילותה של שוברי בר יעילות משמעותית לציבור, בעוד שהוא מעורר חששות תחרותיים משמעותיים, ולכן עמדת הממונה הייתה כי אין הצדקה לאשר את בקשת שוברי בר לפעול כהסדר כובל.

בפסק דין מפורט ומנומק, עמד בית הדין על הפוטנציאל האנטי תחרותי שבהסדר. מנגד קבע בית הדין כי שוברי בר לא עמדה בנטל לשכנע את בית הדין כי בהסדר הכובל גלומות תועלות משמעותיות לציבור, בוודאי לא כאלה הנובעות ממבנה הבעלות שלה, שהוא למעשה ההסדר הכובל.

את הממונה על הגבלים עסקיים ייצגו בהליך היועץ המשפטי של הרשות, עו"ד אורי שוורץ, סגן הכלכלן הראשי, מר גיא-בר-צור, ועורכות הדין עידית פרוים ועדי קרופסקי. 4956/ 428456