בשנים האחרונות הסופגניות מקדימות את זמנן. שבועות לפני החג עצמו ריחות הסופגניות כבר ממלאות את האוויר. כל שנה מנסים להמציא מחדש את הגלגל, כל שנה יוצאת איזו סופגנייה חדשה. איפה הזמנים שסופגנייה הייתה סופגנייה בלי כל תוספות הלוואי? הדבר היחידי שהיה חשוב זו כמות הריבה
מילוי הריבה הטוב והמוכר כבר נדחק לפינה ובמקומו אנחנו מוצאים מילוי ריבת חלב, מילוי של קצפות וקרמים שונים ומשונים. הסופגנייה גם קיבלה ציפויים שונים. כל תוספת כזאת מוסיפה לערך הקלורי של הסופגנייה שמלכתחילה לא דלה בקלוריות. השילוב של קמח לבן וטיגון לא יוצר מזון בריא, מומלץ במיוחד ודל קלוריות.
האם אפשר להפוך את הסופגנייה לדלת קלוריות יותר? ניסיונות האפייה לא עלו יפה במיוחד, למרות ניסיונות לא מעטים. במבחן התוצאה, או במבחן הטעם הקונים הצביעו ברגליים והעדיפו את הסופגנייה המטוגנת.
העיתונות מלאה בכתבות המזהירות מפני סופגניות. כולם מדברים על כמות השמן שבסופגנייה ומי לא יודע שבסופגנייה כ-450 קלוריות ובקטנה יש כמובן פחות כ-200-250 קלוריות. מה לומר, ממש נדמה לי שהסופגניות הפכו להיות אויב המדינה.אז נא לא להבין שאני ממש מדרבנת לאכול סופגניות. ולא, אני ממש לא חושבת שסופגנייה היא אוכל בריאות. אולם, לא ראיתי שאזהרות אנשי הבריאות מורידות ואפילו בשבריר אחוז את צריכת הסופגניות. האזהרות האלה רק תורמות לתחושות האשמה שמצטרפות לאכילת הסופגניות.
אז איך עוברים את החנוכה בשלום? שואלים אותי רבים ממטופלי. ראשית, בואו נזכור שזה בסדר לאכול סופגנייה (אם רוצים, כמובן, לא חייבים...) ונכון שסופגנייה "עולה" בערך כ-450 קלוריות ועם תוספות אפילו יותר, אולם אם אוכלים אחת זה בסדר, לא קרה דבר. הבעיה היא לא סופגנייה, אלא סופגניות....
אולם, בקשה אישית לי, לאכול את הסופגנייה רק כשהיא חמה טרייה ובאמת מעוררת תיאבון. כל כך חבל לאכול בערב סופגנייה שנקנתה בבוקר. לצערי, למרות שהסופגנייה כבר די עלובה, הקלוריות לא התנדפו. ואגב, לעיתים, המאכלים האחרים של חנוכה הרבה יותר מסוכנים מהסופגניות. כל אחד יודע שסופגנייה היא מוצר עתיר קלוריות, אבל מה עם כל הלביבות? האם כולם יודעים שכל לביבה וכן, גם אלה שעשויים מגזר וכו' מכילים כ-100 קלוריות ללביבה. ובינינו, מי יכול להיעצר בלביבה אחת?
והמלצה נוספת, נא להגיע לכל האירועים לא רעבים מדי. הרי בדרגת רעב גבוהה מדי ואם זה משולב בעייפות או חס וחלילה במצב של מתח ולחץ, אין סיכוי שנוכל להסתפק בסופגנייה אחת. אם בכל זאת רוצים להקטין את הערך הקלורי של סופגנייה ושתישאר גם טעימה כדאי להכין אותן קטנות ולהנות מכל ביס...
הכותבת היא רחל גרנות, מרצה בנושא תזונה נכונה, יועצת ומרכזת סדנאות לירידה במשקל בהרצליה מדיקל סנטר. Granot8@netvision.net.il