למעשה, חרדות דנטאליות (דנטופוביה) גורמות לכך שאלו הסובלים מהן, נאלצים לעבור טיפולים ארוכים ומורכבים בשל הזנחת השיניים והימנעות מביצוע טיפולים שגרתיים ומעקבים
הרפואה כיום יודעת להתמודד עם דנטופוביה באמצעות מגוון רחב של שיטות התנהגותיות ותרופתיות, כשאחד הפתרונות להתמודדות עם הבעיה הוא היפנוזה. בקריה הרפואית רמב"ם עושים כבר שנים רבות שימוש בטכניקות השונות, לרבות היפנוזה במסגרת טיפולי השיניים הניתנים בביה"ח לילדים ולמבוגרים. הטיפול בחרדות דנטאליות באמצעות היפנוזה ייחודי לרמב"ם באזור הצפון וזמין במספר מצומצם של מרכזים רפואיים בארץ. לאחרונה הורחב השירות לקהילה וברמב"ם נפתחה מרפאה ייעודית עבור אלו הפוחדים מרופאי שיניים. במסגרת המרפאה, אליה ניתן לפנות דרך רופאי השיניים או באופן עצמאי, ניתן לטפל בחרדות הדנטאליות בלבד, או לשלב את הטיפול בחרדות ובשיניים.
לדבריה של ד"ר ג'יין רונן, רופאה בכירה במחלקת רפואת הפה והשיניים ברמב"ם ומי שעומדת בראש השירות החדש, מדובר בכלי אפקטיבי להתמודדות עם פחדים בכלל: "אמנם מטרת הטיפול היא התמודדות עם פחד מרופאי השיניים, אך הכלים שהמטופל רוכש יכולים לשרת אותו בכל תחומי החיים. המטופל לומד למנף את הטיפול לכל צורך שיש לו בהתמודדות עם הפחדים השונים".
כאמור, ישנן שיטות שונות לטיפול בדנטופוביה, אך רק אלו המחזיקים ברישיון להפנוט רפואי ממשרד הבריאות, רשאים לטפל בהיפנוזה: "ישנן סיבות רבות לפחד מטיפולי שיניים: ניסיון טראומטי כילדים, פחד ממזרקים ועוד. אנחנו מבינים את הקושי של המטופלים הללו להגיע לרופאי השיניים ומטרת הטיפול היא להוריד את רמת החרדה שלהם. בשיטת ההיפנוזה אנחנו מביאים את המטופלים למצב של הרפיה עמוקה, אך מאפשרים להם לשלוט על התהליך באמצעות הסבר מקדים, מעורבות בטיפול, וקבלת החלטות תוך כדי ביצועו. באופן הזה המטופל לומד, מתוך ניסיון, שהחוויה שממנה הוא חושש, פחות מפחידה ממה שהוא חשב והלקח החשוב הוא שהיא בשליטתו. היפנוזה היא כלי יעיל להתמודדות עם הפחד הזה, אך יש לגלות אחריות רבה בשימוש בה ולכן רק רופאים המוסמכים להפנט, יכולים לטפל באופן הזה. את רוב האוכלוסייה ניתן להפנט וישנו אחוז קטן שמתהפנט בקלות. היו מקרים שבזמן שטיפלתי בילדים באמצעות היפנוזה, גם ההורים התהפנטו. כמובן שהבסיס לטיפול הוא הרצון של המטופל להתהפנט ולהתמודד עם החרדה".
את הבסיס לטיפול, שואבת ד"ר רונן מניסיונה הרב עם ילדים: "העבודה עם ילדים לימדה אותי שמה שחשוב זה הרגש ולא הטכניקה. בילדים ובמבוגרים, הפחד הוא גורם שצריך לטפל בו באמצעות גישה ייחודית. בין אם השיטה היא היפנוזה, דמיון מודרך או גז צחוק, צריך לבנות סביבה סימפטית ואוהדת עבור המטופל. אצל ילדים למשל אנחנו בונים סיפור סביב הטיפול במטרה לעורר את הדמיון שלהם ולהפוך את הטיפול לחוויה חיובית: הם טייסים או צוללנים והמסכה היא כמו שנורקל או מסכת חמצן של טייסים. אנחנו מראים ומסבירים הכול לפני ביצוע כל שלב ומבקשים להרים את היד כדי לסמן מה מפריע ומתי ומאפשרים למטופל להיות חלק בלתי נפרד מהטיפול ומהתהליך. יש לי לא מעט מטופלים שחשבו שהדרך היחידה לטפל בהם היא באמצעות הרדמה כללית והחליטו להגיע אלי כמוצא אחרון לפני כן. לאחר הטיפול שנתנו להם, היו כאלה שאפילו נהנו".
צוות המרפאה הוא רב תחומי וכולל פסיכולוגים, עליהם נמנית הגב' אלנה קריבוי, פסיכו' קלינית ורופאי שיניים בעלי רישיון להפנוט רפואי, ביניהם ד"ר ג'יין רונן וד"ר אוולין וושלר-רופאת שיניים בעלת רישיון להפנוט רפואי ומרצה באונ' ת"א בתחום יחסי מטופל-מטפל.
מה הם הפחדים השכיחים, איתם מתמודדים הסובלים מדנטופוביה?
- פחד ממחטים.
- פחד מזריקות.
- פחד מכאב.
- פחד מקידוח.
- פחד מהמראות, הקולות והריחות של מרפאת השיניים.
- פחד שההרדמה לא תשפיע.
- פחד מאיבוד שליטה.
- פחד מחנק.
באילו מטרות מתמקד הטיפול?
- להתגבר על חרדה דנטאלית ופאניקה.
- להתגבר על פחד ופוביות, באשר הן.
- להתמודד עם כאב ואי נוחות.
- להתגבר על רפלקס ההקאה.
- לשלוט על ריור מוגבר.
- לשלוט על דימום (הפחד מוביל ללחץ דם גבוה).
- לסייע בנשימה קלה יותר.
- ללמוד להירגע ולהרגיש בנוח בכיסא הרופא.