בשנים האחרונות "כדור הפלא" ושמו אומגה 3, פרץ בסערה לתודעה של הצרכנים כמו גם לראש רשימת תוספי המזון הפופולאריים ביותר שקיימים היום בשוק. אך בזמן שמיליארדי דגים מושמדים ברחבי העולם, בכל שנה, הדרישה הגוברת לאומגה 3 מאיימת לדלל בצורה משמעותית את אוכלוסיית הדגים באוקיינוסים ולהשפיע על האנושות כולה.

כלים

אז מה כל כך מיוחד באומגה 3?

כשאומרים אומגה 3, מתייחסים לקבוצה של כמה חומצות שומן שונות שהעיקריות בהן, הן - EPA DHA ו-ALA. חומצות שומן אלה הן חיוניות לבניית התאים בגוף ולתפקודם ויתרונותיהן הבריאותיים הם רבים ומגוונים. הן מורידות את רמת הכולסטרול הרע בדם, מסייעות בשמירה על בריאות הלב והמח, משפרות את ספיגת הסידן בגוף, תורמות להתפתחות התקינה של עוברים ותינוקות, מסייעות להקלה בתסמיני חרדה ודיכאון, מקטינות את הסיכון ללקות באלצהיימר, משפרות את הריכוז אצל ילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז והרשימה עוד ארוכה...

מה הבעיה עם אומגה 3?

הבעיה היחידה עם חומצות השומן המופלאות הללו היא שאת חלקן, גופנו אינו מסוגל לייצר בכוחות עצמו ולכן אנו חייבים לצרוך אותן ממקור חיצוני.

חומצת השומן ALA, אשר לא מיוצרת בגופנו באופן טבעי, מצויה בעיקר בצמחים, כמו זרעי מרווה מרושתת, פשתן וצ'יה. בתוך הגוף היא עוברת המרה לשתי חומצות השומן האחרות - EPA ו-DHA. חומצות השומן EPA וDHA- נצרכות היום בעיקר על ידי דייג מסיבי של דגים ויצורי ים שנחשבים למקור עשיר בחומצות שומן אלה. מומחים ממליצים על צריכה יומית של כ250 מ"ג של חומצות שומן אומגה 3 ועל אכילה של דגים העשירים ב EPA ו-DHA פעמיים-שלוש בשבוע.

אבל התיאבון הגובר הזה לדגים ותוספי אומגה 3 על בסיס שמן דגים גורם להכחדה של אוכלוסיות שלמות של דגים.

הכרישים זוכים לפופולאריות רבה בענף הציד המסחרי מאחר שיש להם כבד עשיר בשומן שמהווה כ25% ממשקל גופם. מכיוון שלוקח להם עשרות שנים להגיע לבגרות, הכרישים ודגי ענק נוספים, הם הנפגעים העיקריים מניצול יתר להפקת שמן דגים.

מאה מיליון כרישים נהרגים בציד מדי שנה. בשנה שעברה, עבור מפעל אחד בסין, נהרגו כ-600 כרישי לוויתן, (זן הנמצא בסכנת הכחדה) וסוגי כרישים נוספים, כדי להפיק 200 טון של שמן דגים המשמש ליצירת תוספי מזון. פעילי סביבה מזהירים שההכחדה של דגי הענק עשוייה לגרום לאסון אקולוגי במימדים עצומים. המצב האבסורדי הוא שעל כל הפקה של קילו שמן דגים יש הרג מיותר של חמישה קילו יצורים ימיים "חפים מפשע" (כמו דולפינים, סוסי ים, כלבי ים, ועוד) בשל הדייג המסיבי והלא פרופורציונאלי.

לפי ארגוני סביבה עולמיים, 75% מאוכלוסיות הדגים בעולם נידוגות מהר יותר מאשר הן מתרבות. כ80% מאוכלוסיות הדגים כבר נמצאות בירידה מהירה ו90% מדגי הטרף הגדולים, כולל טונה, כרישים, דגי חרב, בקלה והליבוט כבר נכחדו. תחזיות המדענים צופות שבקצב הזה, אם לא יעשה שינוי משמעותי בתחום זה, שטחי הדיג יקרסו לחלוטין עד שנת 2050. בהתחשב בעובדה שאחד מתוך חמישה אנשים בעולם תלוי בדגים כמקור החלבון העיקרי שלו דילול שטחי הדיג מהווה איום ממשי עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם.

איך אפשר לחולל שינוי?

אם אתם שואלים את עצמכם איך ניתן להנות מכל היתרונות הבריאותיים של אומגה 3 מבלי לפגוע בסביבה ולעודד את ניצול היתר של הדגים, התשובה לכך היא כנראה יותר פשוטה ממה שאתם חושבים. יש הרבה מאוד אלטרנטיבות צמחיות שיכולות לספק לגוף את אותן חומצות שומן חיוניות.

ראשית, קיימים היום בשוק מגוון תוספי מזון של אומגה 3 ממקור צמחי. אחד מהם הוא אומגה 3 ממרווה מרושתת. שמן המרווה המרושתת מכיל ריכוז גבוה במיוחד של חומצות אומגה 3 ונחשב למקור היציב ביותר לאומגה 3 בטבע.

בנוסף, שינויים קלים בדיאטה, כמו, הוספה של שלוש ארבע כפות אגוז מלך, צריכה של זרעי פשתן טחונים או זרעי צ'יה למנה האהובה עליכם כחלק מהתפריט היומי יכולים לסייע לכם לספק לגופכם חלק ניכר מהמינון היומי המומלץ של אומגה 3, באופן טבעי.