כלים

צדפים, בובות מיניאטוריות וארגז חול: משחקי הילדות שלנו הופכים לכלי מרכזי בתהליך הריפוי של נפגעי טרור ומאפשרים להם לבטא את הרגשות והמחשבות שלמדו להדחיק עם השנים.

IMG_77901מערך השירות הסוציאלי ברמב"ם תומך ומלווה בנפגעי טרור שאושפזו לאחר פיגוע חבלני או במהלך מלחמת לבנון השנייה. הליווי שניתן גם לבני המשפחות, נמשך לאורך שנים וממומן ע"י עמותת "אופריישן אימברייס" ((Operation Embrase, עמותה ללא מטרות רווח הפועלת מפוטומק שבמרילנד, ארה"ב.

לאחרונה התקיים ברמב"ם מפגש של נפגעי טרור חיפאים אשר נפגעו קשה גופנית ונפשית במהלך מלחמת לבנון השנייה, בהשתתפות משלחת מארה"ב ובראשה נשיאת עמותת Operation Embrase, הגברת אביבה טסלר, שהגיעה במיוחד לתמוך ולסייע לאוכלוסייה זו. במהלך המפגש העבירה רוני גאגין, מנהלת מערך השירות הסוציאלי ברמב"ם, סדנת עבודה בארגז חול (שיטת Sand Therapy). פעילות זו, הנראית כמשחק ילדים, היא למעשה שיטת טיפול פסיכולוגי, המשתמשת בהבעה ויצירה באמצעות מגוון חפצים ודמויות אותם ממקם המטופל בארגז החול.

אמצעים אלו מאפשרים למטופלים להעלות מהתת-מודע תכנים שונים לטובת תהליך הריפוי הנפשי. ע"י הצבת דמויות וחפצים בארגז החול, יוצרים המטופלים תמונות ממשיות מעולמו הפנימי, המביעות את מה שאינו יכול לומר במילים או לחלופין לא ידע שנמצא בתוכו. המיצג שיוצר המטופל מאפשר לו ולמטפל לפרש ולתת דרור לרגשות והמחשבות שאצורות בו.

לדבריה של רוני גאגין, העבודה בארגז החול הייתה מהנה, מעשירה, בעלת ערך טיפולי רב, ואפשרה חיבור וקירבה בין חברי הקבוצה לחברי המשלחת: "השימוש בחול שהוא חומר בסיסי ואוניברסאלי, מאפשר שיתוף ושיתופיות", מסבירה רוני גאגין, "זה מדהים לראות איך האנשים הללו שחולקים כאב, מצליחים גם לחלוק את החוויה הטיפולית בינם לבין עצמם ועם קבוצות נוספות, בדרך להתמודדות עם טראומות העבר".

במסגרת הפעילות שמקיימת המחלקה לעבודה סוציאלית ברמב"ם, יש מגוון רחב של פעילויות שונות, הן ברמה הפרטנית – מתן טיפול פסיכו-סוציאלי לפרט או למשפחה, והן ברמה הקבוצתית-הקמת פורום ייעודי, בהנחייתה של העו"סית פנינה מגדל-להב, טיולים, חוגים, הרצאות, סדנאות ייחודיות, בניהן סדנת צילום שתוצאותיה הוצגו לפני כמה חודשים בתערוכת צילומים שהתקיימה ברמב"ם ועוד. הפעילות מתקיימת ברובה במועדון ייעודי שהוקם עבור קבוצה זו, המונה כ-150 מטופלים מכל המגזרים.