היחידה הנוירולוגית במרכז הרפואי זיו מטפלת בהצלחה במקרי אירוע מוחי קשה, בטיפול ייחודי הדורש אבחון נירולוגי מדויק וטיפול מהיר של עד שלוש שעות מרגע הופעת התסמינים לאירוע מוחי קשה. הטיפול הייחודי מתבצע באמצעות חומר תרופתי T-PA (אלטפלאז - Alteplase), המיועד להמסת קרישי דם הנוצרים בלב או בכלי הדם. אלטפלאז הוא חלבון המיוצר בטכנולוגיה של הנדסה גנטית. החלבון T-PA (tissue plasminogen activator), גורם להפעלה של אנזים אשר מביא להמסה של קרישי הדם

כלים

ד"ר ראדי שאהין, מנהל היחידה הנוירולוגית במרכז הרפואי זיו מסביר, כי חומר האלטפלאז ניתן לחולים בהזרקה לווריד או ישירות לעורק הראשי ופועל ביעילות כאשר מוזרק לחולה עם אירוע מוחי בטווח זמן קצר של עד שלוש שעות מרגע הופעת התסמינים.

דו"ח חדש של האיגוד הנוירולוגי מצביע על 15 אלף נפגעים בישראל מדי שנה באירוע מוחי, כמחציתם (47%) נשים. האירוע המוחי השכיח בארץ הוא חסימה של כלי דם במוח (92%), וביתר המקרים מדובר בהתפתחות דימום מוחי (8%), זהו האירוע המוחי הקטלני ביותר שהוביל ב- 81% מהמקרים לתמותה או נכות קשה.

לפי הממצאים, גילם הממוצע של הלוקים בשבץ מוחי בישראל הוא 72 בגברים ו- 68 בנשים, אולם אירוע מוחי עלול לפגוע גם בצעירים: 8% מהחולים נפגעים מתחת לגיל 50 ו- 25% נפגעים מתחת לגיל 60. בשל הצורך להגיע לטיפול החיוני, עד שלוש שעות מהופעת התסמינים, זכו בשנת 2010 רק 5.9% מנפגעי השבץ בישראל לקבל טיפול לפתיחת קריש הדם החסום, בעיקר טיפול בתרופה T-PA, עם זאת מדובר בעלייה בהשוואה ל- 0.5% מנפגעי המוח בשנת 2004.

ד"ר שאהין אומר, כי אירוע מוחי נובע מחסימה חלקית בכלי דם המוביל חמצן למוח למשך מספר שניות והתוצאה היא מגוון רחב של תסמינים כמו חולשה, הפרעה בדיבור, איבוד הכרה, או שיתוק בחצי גוף. עוד מוסיף ד"ר שאהין, כי חולים שלקו בתסמינים אלו, עברו את כל הבדיקות הנדרשות ואובחנו כמתאימים, טופלו בהצלחה וללא סיבוכים ב- T-PA ויצאו מכלל סכנה. ד"ר שאהין מוסיף כי במידה ולא נעשה אבחון וטיפול במועד, עלול החולה להישאר עם נזק נוירולוגי שיתוקי חמור לטווח ארוך או לכל החיים.

"ערנות ומודעות לתסמיני אירוע מוחי, הגעה מיידית לאבחון נוירולוגי ובחינת הטיפול ב- T-PA, עשויה להציל חיים. מאחר והטיפול אינו מתאים לכל אדם הסובל מאירוע מוחי, חשובה אבחנה מיידית שיכולה להציל חיים. הטיפול יעיל מאוד בשלוש השעות הראשונות מרגע הופעת התסמינים, אך לאחר מכן יעילותו פוחתת. חלון הזמן מתחילת הופעת התסמינים ועד ההגעה לטיפול קריטי ביותר" אומר ד"ר שאהין.