בכירים: לאחר הרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון ומדיניות המיסים, מדינת ישראל נמצאת בשורה הראשונה בכל הקשור לעידוד תעשייה, פיתוח כלכלי ובמתן מענקים והטבות מס בפריפריה.
בשבוע שעבר (04/01) התקיים במרכז הבינתחומי בהרצליה כנס בנושא הרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון ומדיניות המיסים במעמד חה"כ אבישי ברוורמן- השר לענייני מיעוטים, עו"ד מני מזוז- לשעבר היועץ המשפטי לממשלה, חיים שני מנכ"ל משרד האוצר, אריק מויאל מנכ"ל אשכול גליל מערבי, יהודה נסרדישי- מנהל רשות המיסים, חה"כ שלי יחימוביץ ובכירים נוספים מתחום המשפט והכלכלה.
עו"ד אריק מויאל, מנכ"ל אשכול רשויות גליל מערבי, התבקש להציג במהלך הכנס את האשכול ופעילותו, לאור היותו התאגיד האזורי הראשון בישראל לקידום ופיתוח כלכלי. עו"ד מויאל, אשר כיהן בעברו כיועץ בכיר וממונה על תקציבים במשרד לפיתוח הנגב והגליל, ומשרד ראש הממשלה וכן שימש כחבר בצוות לתכנון אסטרטגי של ראש הממשלה, הציג את משמעותה המעשית והמשפטית של הרפרומה בחוק עידוד השקעות הון, כפי שהיא מיושמת בפועל באזורי התעשייה והעסקים בפריפריה.
חיים שני, מנכ"ל משרד האוצר, הדגיש את החשיבות הרבה שמקדיש משרד האוצר לפיתוח הכלכלי בפריפריה ואת פועלו לתיקון החוק כפי שהוצג. כמו כן הציג את ניהול התהליכים בתחום הרפורמה בשיתוף מנכ"ל משרד התמ"ת ומנהל רשות המיסים. מנכ"ל משרד האוצר פירט את אופן הצגת הרפורמה בועדת הכספים, אותה הציג שר האוצר יובל שטייניץ ואת הדילמות שעלו בדרך לאישור הרפורמה ברוב קולות.
מנהל רשות המיסים, יהודה נסרדישי, הציג את עיקרי הרפורמה, עמד על ההבדלים בנוסחי החוק, השינויים הצפויים והשפעתם על הפריפריה, ופירט את השיקולים הכלכלים בויתור תקבולי המיסים מחברות ומפעלים בתעשייה, ביחס לרצון המדינה להוביל מהלך מחולל שינוי בפריפריה. נסרדישי ציין כי לאחר רפורמה זו, מדינת ישראל נמצאת בשורה הראשונה בכל הקשור לעידוד תעשייה ולפיתוח כלכלי ובמתן מענקים והטבות מס לתעשייה אשר תפעל להקים את מפעליה בפריפריה.
לדברי עו"ד מויאל, התיקון לחוק עידוד השקעות הון, אשר עוסק בהפחתת מס על חברות מוטות ייצוא בקרב עסקים בפריפריה, נועד להעניק יתרון משמעותי לאזורים אלו, אך בפועל לא מהווה תמריץ מספק, כל עוד לא הסירה הממשלה חסמים בירוקרטיים אחרים העוצרים את הקמת העסקים בפריפריה.
עו"ד מויאל קרא לממשלה להגדיל את ההנחה הקיימת במס גם לאחר הרפורמה ולהגדיר הנחות לפי הריחוק מן המרכז, על מנת לעודד מפעלים מוטי יצוא לעבור לפריפריה: "לא די בהפחתת מס על ייצוא. על הממשלה לסייע לעסקים בעת הקמתם, גם אם אינם צפויים להגיע ל-25% ייצוא ולהגביל את הפערים הקיימים בפריפריה הרחוקה, למשל, הגדלת אחוזי ההנחה במס בישובי קו העימות.
לדברי עו"ד מויאל, אמנם יש בחוק ביטוי להבנה כי השקעה בעסקים בפריפריה תוביל ליצירת בסיס כלכלי רחב ויציב לכל אורכה ורוחבה של המדינה, אולם מכאן ועד לנקיטת צעדים מעשיים הדרך ארוכה ומפותלת: "עסקים מקומיים מהווים חלק בלתי נפרד מתהליך של צמיחה, הן בהיבט הכלכלי והן בשל תרומתם לקידום יעדים לאומיים כגון שיפור חברתי וסביבתי במדינת ישראל, ולכן לא יהיה נכון להתנות את התמריץ בעמידה בייעדי ייצוא. מקומה של הממשלה בפיתוח אמיתי של עסקים בפריפריה, הוא ראשית במתן מענקים וסיוע בהתרת חסמים ויצירת "מסלול ירוק" ללא בירוקרטיה בדרך לקידום אמיתי ונכון של אזור כדוגמת הגליל המערבי. הפחתת מס והטבות ייצוא הנם שלב מבורך נוסף אך עליהם להגיע לאחר ביסוס עסקי וסיוע ראשוני וכן בהתאם לאזורי מדרג, על פני הפחתת מס דיכוטומית".