כלים

עכשיו זה רשמי. הטלוויזיה והמחשב מסוכנים לבריאות ילדיכם, כך עולה מנייר עמדה שפרסמה לאחרונה "האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים". נוכח ההמלצות, רופאי רמב"ם מסבירים מה עוד אפשר לעשות בחופש הגדול חוץ מלשבת מול המסך

בשנים האחרונות הולכות ומצטברות העדויות על הקשר בין הרגלי הפנאי של הילדים ומגפת השמנת היתר. נייר עמדה שפורסם לאחרונה ע"י האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, מיישר קו ומנחה את רופאי הילדים באשר למדיניות המומלצת במפגשם עם הורים.

במסמך רשמי, שפורסם בסוף החודש שעבר, מפרט אחד הגופים הנחשבים בעולם בתחום רפואת הילדים "האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים" (American Academy of Pediatrics) את מסקנותיו באשר להשפעת התקשורת על השמנת היתר ומחלות נלוות לה בילדים, וממליץ להורים להגביל את זמן החשיפה של הילדים לטלוויזיה ולאינטרנט לשעתיים, כמו גם לפקח על התכנים שאליהם הם נחשפים.

לפי מחברי המאמר, לחשיפה לאמצעי המדיה השונים, הן מבחינת הכמות, והן מבחינת האיכות, ישנה השפעה משמעותית על התפתחות השמנת היתר ומחלות נלוות בקרב ילדים. הסיבות נעוצות, בין היתר בחשיפה לפרסומות ותכנים המעוררים את הרצון לאכול ג'אנק פוד בקרב הילדים, ומחסור בפעילויות של אורח חיים בריא, כגון התעמלות, ארוחות משפחתיות, פעילויות חברתיות המשפיעות על התפתחות הילדים ועוד.

ד"ר גילה רוזן, מנהלת המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם מאשרת כי לפרסומות שהילדים נחשפים אליהן יש קשר הדוק לתזונה לקויה: "המדיה מחנכת את הילדים לצרוך מזונות מזיקים", אומרת ד"ר רוזן, "בנוסף, הישיבה מול הטלוויזיה גורמת לחוסר פעילות, אכילה מוגברת ודוחקת את הארוחות המשפחתיות שלהן יש חשיבות גדולה מבחינת איכות התזונה ומבחינות אחרות כגון אינטראקציה משפחתית, סמכות הורית ועוד. מדובר בנושא מאוד בעיתי ולראייה בימים אלו מקדמים הצעות חוק להסרת פרסומות לאוכל בשעות שבהן ילדים צופים".

את החינוך לתזונה נכונה, ואורח חיים בריא, מחזקים בחיפה מזווית נוספת ובימים אלו מושקת תוכנית בשם 0125 (0 שתייה ממותקת, 1 שעת פעילות, 2 שעתיים צפייה ו-5 פירות וירקות ביום) בבתי הספר בחיפה. התוכנית החינוכית, שד"ר רוזן נמנית על ועדת ההיגוי שלה, הינה שת"פ של גורמים שונים, ביניהם ע.חיפה, משרד החינוך, משרד הבריאות, וועדי ההורים ועוד.

טלוויזיה חינוכית?

אחת ההנחיות של האקדמיה לרופאי הילדים היא תשאול ההורים לגבי משך זמן החשיפה של הילדים לטלוויזיה ולמחשב, ומיקום המכשירים בבית (בחדרם של הילדים או במרחב ציבורי בבית)? מטרת השאלות היא לבנות פרמטר שעל פיו יוכלו ההורים לפעול ע"פ המלצות הארגון המגבילות את זמן הצפייה האיכותי של ילדים לשעתיים ביום, כאשר לילדים מתחת לגיל שנתיים מומלץ לא להיחשף לטלוויזיה או למחשב כלל.

המאמר מתאר מחקר שבוצע לאחרוני בקרב כ- 700 ילדים בגילאי 7-12, אשר צרכו טלוויזיה ומחשב מעל לכמות המומלצת. בקרב הילדים הללו נמצא כי הם בסיכון מוגבר של פי 4 להשמנת יתר. לעומתם, ילדים בגילאי טרום בי"ס, שנחשפו לתכנים תקשורתיים באופן מוגבל ומבוקר, בשילוב פעילויות גופניות וחברתיות, סבלו פחות מהשמנת יתר, בשיעור של 40%.

נתון נוסף שעולה מן המסמך הוא הקשר בין חשיפה לתכני טלוויזיה ומחשב לבין סטרס ומחלות הקשורות בו, כמו גם שימוש בחומרים ממכרים מזיקים (כגון סמים, הסנפות דבק וגז וכו'), בעיות התנהגות, מחלות קרדיו-וסקולריות ועוד.

לדבריו של ד"ר עידי מצר, ראש השירות למחלות עיניים בילדים ופזילה בביה"ח לילדים ברמב"ם, גם הגבלת הצפייה לשעתיים, טומנת בחובה סכנות לעיניים. תסמונת ראיית מחשב (CVS), המתפתחת עקב צפייה ממושכת במסך, עלולה לגרום לבעיות שונות, ביניהן התעייפות של העיניים, תחושת צריבה, גירוי, אודם, טשטוש ראייה ועוד.

"הגישה לנבדק הסובל מ-CVS כוללת טיפול בגורמים רבים", מציין ד"ר מצר, "שינוי סביבת העבודה, משקפים, תאורה מתאימה וטיפול בגורמים סביבתיים יחד עם הפסקות יזומות בעבודה רצופה מול מחשב- כל אלה יאפשרו שמירה על בריאות האנשים ושיפור יכולתם לצפות בנוחיות במסכים".