878724-181פרופ' ששינסקי : נקבעו שימועים בעל פה לחברות הגז ולבעלי ענין לחודש דצמבר ובכוונתי להגיש את הדו"ח הסופי לממשלה בתוך כחודש ועד סוף דצמבר – כך הכריז הערב (ג') איתן ששינסקי בכנס של התוכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר בירושלים

כלים

"אין שום סיבה, אם וכאשר ההמלצות שלנו יתקבלו, להעלות את מחיר הגז" - כך הצהיר הערב פרופסור איתן ששינסקי, בדיון שנערך ביום ג' במכון ון ליר בירושלים, על מסקנות ועדת ששינסקי.

ששינסקי גילה כי במהלך חודש דצמבר הקרוב תערוך הוועדה שבראשה הוא עומד סיבוב שני של שימועים לבעלי העניין וגורמים אחרים שיבקשו להופיע בפניה, וכי בסוף דצמבר תניח הוועדה את הדו"ח הסופי שלה על שולחן שר האוצר והממשלה. הוא הזכיר כי המלצות הביניים של הוועדה התקבלו פה אחד, כולל ע"י שני נציגי משרד התשתיות בוועדה.

פרופ' ששינסקי הופיע בכנס של התוכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר בירושלים, בפני אולם מלא באנשי משק וכלכלה ונציגי עמותות ציבוריות. ששינסקי הדגיש כי לדעתו יזמים צריכים לקבל את הראוי להם בגין השקעותיהם. ששינסקי אמר כי תגליות הגז של השנים האחרונות יצרו שינוי מהפכני במפת אוצרות הטבע של המדינה וכי מדובר בתגלית משמעותית. מטרת הוועדה הייתה למצוא את האיזון בין ריווחי בעלי הזיכיונות ממציאת הנפט, ובין ריווחי המדינה (הציבור).

"הבעיה היתה חדה וברורה והפתרון שהוועדה הציעה היה חד וברור והתקבל פה אחד. הסיבה לכך נעוצה גם בעובדה שכל חמשת חברי הוועדה, וכן הצוות המסייע שלה, כולל אנשי אגף התקציבים באוצר, היו אנשי מקצוע מהמעלה הראשונה." ששינסקי הדגיש כי דיוני הוועדה היו מקצועיים לחלוטין והיו כלכליים באופיים. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, שהיה יועץ לוועדה, קבע עם תחילת עבודתה כי כל מסקנות הוועדה יהיו קבילות, וכי לא ניתן לכנות אותן כפוגעות רטרואקטיבית בזכויות של גורם כלשהו, שכן למדינה יש זכות לקבוע את המדיניות הפיסקלית שלה. הוועדה קבעה מסים מידתיים על ריווחי הנפט, גם בהשוואה בינלאומית.

שאול מרידור, סגן בכיר לממונה על התקציבים, משרד האוצר, שנאם אחריו אמר כי המצב הקיים היום בישראל לא מקובל, לא מידתי, לא רצוי ולא נורמאלי. זהו מצב שבו מקבלים כיום רישיונות לקידוח בחינם ולא במקרה יש כאלה שביקשו רישיונות, קיבלו אותם וסחרו בהם. מרידור גילה כי 24 מדינות שינו בשנים האחרונות את ההיטל על רווחי הגז והנפט.

פרופ' פרנסס רדאי מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים אמרה כי מדינת ישראל העבירה בקלות בלתי נסבלת את המשאבים של אזרחי ישראל לחברות הפרטיות. "צמיחה כלכלית היא לא רק בגודל העוגה , אלא גם בחלוקת העוגה. יש כאן תיקון של חוק אנכרוניסטי וזוהי הפררוגטיבה של המדינה לקבוע כיצד לחלק את העוגה".

פרופ' אריה ארנון, ראש התוכנית לכלכלה וחברה אמר כי מסקנות וועדת ששינסקי שומרות על מבנה תמריצים אטרקטיבי לחברות הגז, עומדות במבחן השמירה על התחייבויות קודמות של הממשלה והן הוגנות מנקודת מבט פילוסופית של צדק חלוקתי. מבקריו של הדוח הוכיחו בשבועיים האחרונים כי אין הם מצליחים להתעלות ולהשתחרר מנקודת מבט אינטרסנטית צרה. חבל שמומחים שאמורים לקדם חשיבה ביקורתית העדיפו לעשות לביתם על חשבון טובת הציבור".

בדיון במכון ון ליר נידונו גם היבטים עקרוניים ומעשיים של אישור ויישום מסקנות הדוח. כלכלנים ומשפטנים מובילים הסבירו את הרקע הכלכלי ואת היסודות המשפטיים לדוח והעלו הצעות לשיפורים. הדיון עסק גם בהשלכות להתפתחות העתידית של כלכלת ישראל.