איריס שטיין מספרת על התהליך בגן תפוח במנוף, בהתלהבות שקשה לעמוד בפניה: "המודעות הסביבתית משתלבת בכל הפעילויות בגן וכוללת מרכזי מחזור, פינות חקר, גינה מזמנת ציפורים ותהליך מעקב אחר סוגי הציפורים ומספרם , פריצת שביל ביישוב בשיתוף ההורים, צרכנות ירוקה ונושאים רבים נוספים. אלה נושאים שתמיד עמדו על הפרק, אך זכו השנה לתנופה מיוחדת ושבו את לב כולם, ילדים, הורים וצוות"
אורנה טל מוסיפה: גנים רבים במשגב, שעדיין לא הוסמכו מובילים תהליכים עם עקרונות זהים באופן הייחודי להם . אין ספק שיש בתהליך זה מבט אחר ופורץ גבולות של מסגרת הגן. הילדים נפגשים עם תחומי חיים חדשים בדרך שונה אקטיבית, חוקרת מעמיקה, במפגש רב –תחומי בו המדע, האומנות הטבע וערכים חברתיים נפגשים לכלל עשייה ותוצרים יחודיים. שיתוף ההורים מקבל פנים נוספות והגן הופך למקור ללמידה גם למבוגרים. בגני הילדים במשגב האקולוגיה האנושית חוברת לאקולוגיה הסביבתית.
השנה הידע שנצבר בקרב גננות הפך להיות בסיס ללמידת עמיתים. אביבה שפר, מנהלת הגן ברקפת, המועמד ל'גן ירוק מתמיד', בנתה קבוצת למידה לגננות עמיתות ובסופו של תהליך הגן במנוף הוסמך . במורשת "חושבים רחוק חושבים ירוק", השמירה על הסביבה מסתמכת על המקורות, כחלק מחינוך לתפיסת עולם דתית ציונית: "בשעה שברא הקדוש ברוך הוא את האדם הראשון ,נטלו והחזירו על כל אילני גן עדן ואמר לו :"ראה מעשי כמה נאים ומשובחים הן וכל מה שבראתי בשבילך בראתי. תן דעתך שלא תקלקל ותחריב עולמי, שאם תקלקל אין מי שיתקן אחריך ." מתוך קהלת רבה.
הדגש בתהליך בגנים, היה שימוש חוזר בחומרים וחיבורם להוויה לערכים ולמורשת ישראל: בניית דגמים של כלי המקדש מחומרים ממוחזרים, בניית טאבון מאדמה, גידול ומכירת יבולי הגינה האקולוגית בישוב ותרומת הכסף לצדקה ולבית הכנסת, אימוץ גן המשחקים הישובי בשיתוף פעולה של כלל גני האשכול וההורים לבניית ספסל מחומרים ממוחזרים ופונות האכלה ומעקב אחר ציפורים. צוות האשכול במורשת מציין כי אורח החיים בגן מחלחל דרך הילדים למשפחות ולקהילה.