שלושה ניתוחי צנתור של תעלת האוזן ustachian tube, בוצעו לאחרונה ברמב"ם, בזה אחר זה, לראשונה בישראל. הניתוח החדשני מיועד להעניק פתרון קבוע לבעיה ממנה סובלים צעירים ומבוגרים רבים. צנתור של תעלת האוזן הינו ניתוח המיועד לפתרון בעיית תפקוד של הצינור המחבר בין האוזן התיכונה לחלל האף עם ירידה בשמיעה, נוזלים ולחץ באוזן, כאשר שכיחות הסובלים מהבעיה באוכלוסייה היא כ- 10 אחוז.

כלים
ד"ר מאורסיו כהן וייזר בניתוח צנתור אוזן. צילום: איתמר השש-דניאל, דוברות רמב"ם
ד"ר מאורסיו כהן וייזר בניתוח צנתור אוזן. צילום: איתמר השש-דניאל, דוברות רמב"ם

ברמב"ם נותחו שלושה גברים, בגילאי 60, 40 ו-19, כולם סבלו מהבעיה האמורה במשך שנים ואף עברו בבגרותם ניתוחי כפתורים כחלק מניסיון הטיפול. את הניתוחים בצעו ד"ר מאורסיו כהן וייזר, אחראי תחום אוזניים במרכז הבינתחומי לרפואת הראש והצוואר ברמב"ם, וד"ר דמיטרי אוסטרובסקי, מרכז תחום כירורגית ארובת העין והסינוסים במרכז.

לדבריו של ד"ר כהן וייזר, מרבית הבעיות בתעלת האוזן באות לידי ביטוי בילדים קטנים, עד גיל שבע, אולם, אצל חלק מהאנשים הבעיות הללו לא נעלמו בגיל צעיר או התפתחו בגיל מאוחר יותר: "הביטוי לבעיה נע מכאבים קלים, דרך כאבים חזקים יותר, זיהומים, סתימות שלא חולפות, אי נוחות וכד'", אומר ד"ר כהן וייזר ומוסיף, "מדובר בבעיה לא פשוטה שמעיבה על איכות החיים של אלו שסובלים ממנה באופן משמעותי".

להבדיל מניתוח הכפתורים המהווה פתרון זמני שיש צורך לחזור עליו, ההליך הזה אמור לתת מענה קבוע למטופלים. בעולם הפרוצדורה כבר נפוצה, כאשר ד"ר כהן וייזר, אשר הגיע לרמב"ם לפני כשנתיים מצ'ילה, צבר ניסיון רב בטיפול במבוגרים ובילדים. בעתיד ההליך מיועד להיכנס לשימוש ברמב"ם בילדים גם כן, וד"ר כהן וייזר צופה כי עם התקדמות הטכנולוגיה הוא יכול להחליף את ניתוח הכפתורים בילדים.

צנתור תעלת האוזן מתבצע באופן הבא: נכנסים בגישה אנדוסקופית דרך האף, אל הצינור הסתום. לצינור יש חלק סחוסי, כאשר ברוב המקרים הוא מהווה את מקור הבעיה ושם למעשה מתבצעת ההרחבה. פעולת ההרחבה נעשית באמצעות בלון, אותו מנפחים באופן מבוקר ומדויק לפרק זמן קצר של שתי דקות, על מנת להשאיר פתח שאינו רחב מידי או צר מידי. הטיפול נעשה באמצעות מכשור ייעודי ומיוחד, אשר מיוצר ע"י חברת Spiggle & Theis הגרמנית.

אחד המנותחים הראשונים ברמב"ם הוא ויקטור ברון, בן 40 מקרית מוצקין. ברון, חובב ספורט אקסטרים, ביצע בשנת 2002 קפיצה למים עמוקים ומאז סובל מחסימה בצינור תעלת האוזן, מעין סתימה שלא משתחררת וגורמת לו לאי נוחות ולכאבים חזקים שבאים והולכים.

אחרי שטופל מספר פעמים באמצעות ניתוחי כפתורים חוזרים, הובהר לו שניתוח נוסף לא יתאפשר מפאת שחיקת עור התוף כתוצאה מריבוי הניתוחים.

"החלטתי להגיע לרמב"ם לטובת חוות דעת נוספת", משחזר ברון, "שם פגשתי את ד"ר כהן וייזר שהסביר לי על האפשרות של צנתור תעלת האוזן כטיפול ראשון מסוגו בארץ. שבוע וחצי לאחר הניתוח, התחלתי לשמוע טוב יותר והכאבים פחתו משמעותית. למרות שאני שומע טוב יותר, כשאשתי מדברת אלי אני לפעמים מעמיד פנים שהניתוח לא כל כך הצליח", הוא מסכם בחיוך.