הצעת תיקון החוק היא פרי דיוני ועדה בין משרדית ("ועדת הבר") בראשות הממונה על התקציבים באוצר דאז, קובי הבר, שהמליצה לקבוע מסלול מזורז לקבלת היתר לעסקים וכן קביעת מפרט דרישות ארצי אחיד בעת הקמת העסק. הממשלה אישרה את המלצות הועדה במסגרת חוק התקציב והתכנית הכלכלית לשנים 2009-2010. היום, לאחר סדרת דיונים ארוכה שקיימה ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בראשותו של ח"כ דוד אזולאי, אושרו תיקוני החוק.
כיום, בשל הבירוקרטיה המורכבת בקבלת רישוי עסק, עסקים רבים מתחילים לפעול ללא רישיון ולמעשה רק לאחר ביקורת הרשות המקומית ניתן להם אישור קבוע. שינוי החוק יחייב את בעלי העסקים להצהיר בכתב כי הם עומדים ברשימת קריטריונים בסיסית שתגובש על ידי משרדי הממשלה השונים בהתאם להוראות החוק (למשל, כמו מניעת דלקות, שמירה על בריאות הציבור, עמידה בחוקי התכנון והבנייה וכו'). בעל העסק יקבל את האישור המזורז עם הצהרתו שהוא אכן עומד בתנאים שנקבעו בהתאם לאופי העסק, כאשר ביקורת הרשות המקומית בעסק תעשה בהמשך. רשימת תחומי עסקים שיורשו לגשת למסלול המזורז תפורסם בצו שר הפנים.
רישיון העסק ניתן על ידי הרשות המקומית ומשרדי הממשלה השונים קובעים תנאים למתן הרישיון. כיום, הדרישות משתנות באופן תכוף ואינן אחידות בכל רחבי הארץ, מה שמקשה ויוצר אי שיווין בתנאים וחוסר ודאות בקרב בעלי העסקים. לפי שינוי החוק, משרדי הממשלה שמעורבים בקביעת התנאים יידרשו לפרסם מפרט ארצי חדש ואחיד.
על פי הרפורמה, עיקר הליך פתיחת עסק ייעשה באופן מקוון, על גבי אתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות. במקרה הצורך, הממשלה תסייע לרשויות שאין בבעלותן אתר אינטרנט להקים מערכת מקוונת שתענה על צרכי החוק.
בהתאם להחלטת הממשלה מיום ה- 15.7.2010, ועדת "עשיית עסקים בישראל" (קידום וייעול תהליכי עשיית עסקים בישראל באמצעות מדרוג מדד הבנק העולמי ""Doing Business) בראשות מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, תעקוב ותלווה את כתיבת המפרט על ידי משרדי הממשלה.
מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, מסר: "משרד האוצר רואה בייעול הקמת עסקים תהליך בעל תרומה משמעותית לצמיחת המשק. קידום תיקון החוק היום יסיר חסמים בירוקרטים ויזרז הקמת בתי עסק נוספים ובטווח הארוך יגדיל למעשה את נפח הפעילות העסקית".
לאחר אישור החוק במליאת הכנסת, כאשר החוק ייכנס לתוקף, תינתן שהות של חצי שנה למשרדי הממשלה על מנת להיערך להכנת המפרטים.
שרגא ברוש, יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים ונשיא התאחדות התעשיינים: "המבחן האמיתי יהיה בתרגום החוק לעשייה בשטח, כל פקיד צריך לזכור שתפקידו להקל על המגזר העסקי, לפעול לצמוח, להעסיק עובדים ולשלם מיסים. אנו מצפים לשיתוף פעולה מהממשלה בצעדים הנדרשים ליישום הרפורמה בשטח, לפחות כמו שיתוף פעולה שקיבלנו עד כה בקידום הצעת החוק".
המציאות בשטח עד היום, לפני אישור הרפורמה היתה שכ-35% מכלל העסקים מתנהלים ללא רישיון עסק.