hila_aflaloחג השבועות הפך במרוצת השנים מחג האסיף, החג שבו חוגגים את קציר החיטים ומביאים מהחיטה המבכירה קורבן לביתהמקדש, לחג של יצרניות מוצרי החלב. תקופת האביב היא אכן עונת החלב. לפני המצאת המקרר וחוות הגידול התעשייתיות גם למוצרי חלב הייתה עונה. ההמלטות התרחשו בסוף החורף ובתחילת האביב, בעונה שיש הכי הרבה מזון, ואחרי ההמלטות היו חולבים את הצאן והבקר ומפיקים מוצרי חלב.

כלים

חלק ממוצרי החלב, שהכילו כמויות גדולות יותר של שומן נשתמרו לאורך זמן, אבל את רוב מוצרי החלב ניתן היה לאכול רק בסמוך להכנתם, כלומר סביב חג השבועות. לפני ההשתלטות של יצרני החלב על החג המופלא הזה, נהוג היה כי כל אחד לקח מראשית כל פרי אדמתו, משבעת המינים שהשתבחה בהן ארץ ישראל, היה מניחם בטנא ומביאם לבית המקדש. הטנא הזה כלל דגנים, קטניות, פירות וירקות מכל טוב. חומרי גלם נפלאים שניתן להכין מהם ארוחת חג טעימה, מגוונת ובריאה.

במקורות אכן מוזכר כי בחג השבועות נהגו לאכול גם מוצרי חלב, למנהג יש מגוון פירושים שלא נכנס אליהם כרגע. מוצרי החלב היו חלק מהביכורים ולכן יש מקום למוצרי חלב בארוחת החג, אבל אין שום סיבה הגיונית להשתלטות מוצרי החלב על ארוחת החג כולה, פרט אולי לתקציבי הפרסום העצומים של מועצת החלב.

אחרי שנים של חשיפה אינטנסיבית לפרסום, אנו סבורים כי מוצרי החלב הם רכיב תזונה חיוני, עשיר ובריא, וכל טענה שסותרת סברה זו מובילה להרמת גבה, התנגדות או זלזול. אולם יש מחקרים והוכחות שכבר לא ניתן להתעלם מהם יותר. מחקרים שמראים כי צריכה חלבונים מהחי וביניהם מוצרי החלב, לא רק שאינה תורמת לבריאות אלא מזיקה. מחקר התזונה המקיף ביותר בעולם

ד"ר ט.קולין קמפבל, ביו-כימאי אמריקאי ידוע, שעמד בראש המחלקה לביו-כימיה באוניברסיטת קורנל, פרסם למעלה מ-300 עבודות מדעיות במהלך 40 שנות מחקר תזונתי בבני אדם ובבעלי חיים. הוביל את "מחקר סין"- המחקר התזונתי המקיף ביותר שנערך אי פעם בעולם, והגיע למסקנה מובהקת כי שכיחות המחלות הכרוניות הייתה גבוה ביותר בקרב אנשים שהרבו לצרוך מזונות מהחי (בשר, חלב ומוצריו, ביצים ודגים). במהלך המחקר הצביעו הממצאים על המסקנות ברורות: מזונות מן הצומח קשורים לרמות נמוכות יותר של כולסטרול בדם ולשכיחות נמוכה יותר של סרטן השד. סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון מן הצומח קשורים לסיכון נמוך יותר לסרטן במערכת העיכול. מזונות מן הצומח ואורח חיים פעיל מסייעים לשמור על משקל בריא, ובה בעת, מחזקים את הגוף ומאפשרים לנו למצות את מלוא פוטנציאל הגדילה. אז גם המשפט "אם לא תאכל עוף/ביצה/גבינה לא תגדל" כבר לא משקף את המציאות.

חלבון חלב מעודד גידולים סרטניים

במחקרים שנעשו בבעלי חיים נמצא כי קזאין (קבוצת חלבונים ממקור חלב), מעודד את התהליך הסרטני. הבטאון הרשמי של המכון הלאומי לסרטן בארה"ב, התעניין במחקרים של קמפבל ופרסם בהבלטה חלק מהממצאים שהתקבלו בסדרה של מחקרים והצביעו על דפוס אחיד: רכיבים תזונתיים שמקורם במזונות מן החי מגבירים את התפתחות הגידולים ואילו רכיבים תזונתיים שמקורם במזונות מן הצומח מצמצמים אותה.

תעשיית מוצרי החלב בישראל מפותחת מאד ומגוון המוצרים והטעמים באמת מעוררים התפעלות, אותה תעשיה מפותחת של כמה חברות ענק בגיבוי מועצת החלב, מ"חנכים" אותנו כבר שנים שמוצרי חלב בריאים ושהם מספקים סידן המחזק את העצמות, בעוד מחקרים הוכיחו שזה לא משפיע על צפיפות עצם. ניתן לראות כי אוכלוסיות שממעטות עד נמנעות מלצרוך מוצרי חלב, נהנות מצפיפות עצם טובה יותר גם בגילאים יחסית מבוגרים, בעוד בישראל ובמדינות צורכות חלב שיעורי האוסטאופורוזיס גבוהים יותר. אם מוצרי חלב היו מונעים בריחת סידן, לא היו כל-כך הרבה אנשים הסובלים מהמחלה בישראל.

בחג השבועות הקרוב, בעקבות החשיפה לכל הידע המדעי והמסקנות הנחרצות, אני אוכל הרבה פירות, ירקות, מאפים מדגנים מלאים ומעט מוצרי חלב, אבל במהלך השנה אני בוחרת להימנע כמעט לחלוטין מצריכת חלב ומוצריו.

הכותבת, הילה אפללו, היא מרצה לנתורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים ומנהלת אתר חיים אורגניים