ירידה בהשקעות זרות בנדל"ן בישראל מאז פתיחת מחאת האוהלים. א', איש נדל"ן ותיק סייר השבוע בשדרות רוטשילד עם לקוח פוטנציאלי מהונג קונג. "בשלב מסוים", הוא מספר, "הלקוח הוציא קופסת ופלים והתחיל לחלק לצעירים שישבו באוהלים. שאלתי אותו מה הוא עושה והוא הסביר לי שהוא בסך הכל רוצה לחלק קצת אוכל להומלסים הרעבים בעיר"
בעיני משקיעים זרים מחאת הדיור המתמשכת נראית כמו גרסה מקומית למהומות תח'ריר במקרה הטוב או כסימן למצוקה כלכלית קשה במקרה הרע. כך או כך, קיץ 2011 היה הראשון מזה שנים שבו נרשמה ירידה במכירת דירות למשקיעים זרים אחרי שנים ארוכות של "כיבוש" כל חלקה טובה על ידי רוכשים מחו"ל.
"יעדים פופולאריים כמו תל אביב, נתניה, אשדוד ואילת נשארו השנה ללא קהל רוכשים או עם קהל קטן מאוד באופן יחסי", אומרת עליזה כהן מנכ"ל חברת התיווך רשף נכסים.
"אנחנו מרגישים ירידה בהתעניינות וירידה גדולה בעסקאות. המאבק זוכה לחשיפה תקשורתית בכל העולם, בטח כשמדובר בקהל שמתעניין בישראל ויוצר אווירה שבה לא נחתמות עסקאות נדל"ן גדולות. גם המראה של שדרות רוטשילד מכוסות באוהלים מרחיק משקיעים זרים. הם לא מבינים עד הסוף את מהות המאבק ואת החשיבות החברתית שלו". מוסיפה כהן.
ירידה נרשמת גם בביקוש לדירות בקרב תיירים יהודים בתקופה זו של השנה. "בדרך כלל חודשים יולי עד אוקטובר עמוסים מאוד בתיירות ובפרט בתיירות יהודית מכל העולם. ביחס לשנים קודמות מדובר בקיץ חלש, בפרט בקרב אלה המחפשים דירות לפרק זמן קצוב. גם לגבי ספטמבר אוקטובר ותקופת החגים אין כרגע ביקוש גדול ואנחנו מעריכים את הירידה באזור ה-50%", אומרת כהן.