כלים

"פורשים כנף" על הדורסים: בתוך חמש שנים ירד מספר העופות שנפגעו מהתחשמלות במחצית. בזכות שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, חברת החשמל והחברה להגנת הטבע מוגנו בשנים האחרונות אלפי עמודי חשמל אשר עליהן נפגעו ציפורים. התוצאה: ב-2011 נפגעו רק 58 עופות בר, לעומת 111 ב-2007, ובנוסף ישנה ירידה בפגיעה במינים שבסכנת הכחדה.ביום שבת תציין רשות הטבע והגנים את יום הנדידה הבינלאומי באירועים לקהל הרחב שייערכו בשמורת טבע עין פרת ובגן לאומי בית גוברין

בשנת 2011 נפגעו על קווי מתח 112 עופות בר, מתוכם רק 58 שנפגעו מהתחשמלות- לעומת 111 עופות שנפגעו כך בשנת 2007. מגמת הירידה בשנים האחרונות היא פועל יוצא של תוכנית "פורשים כנף", המשותפת לרשות הטבע והגנים, חברת החשמל והחברה להגנת הטבע.

במסגרת שיתוף הפעולה מוגנו בשנים האחרונות אלפי עמודי חשמל בנקודות אשר מסכנות עופות בר. בנוסף לירידה הכללית ישנה גם ירידה במספר העופות בסכנת הכחדה שנפגעים על עמודי חשמל- כך השנה לא נצפתה כל פגיעה ברחמים, נשרים ועיטי שמש, אם כי השנה נמצאו 3 עיטים ניציים נדירים שמצאו את מותם על עמוד מתח גבוה. המינים המועדים ביותר לפגיעה הם דיות שחורות, אשר נפוצות מאוד בארץ ונמשכות בלהקות לאתרי פסולת- לרוב אתרים לא מוסדרים, שגם קווי החשמל שבסביבתם לא תמיד מוסדרים.

מבין העופות שנפגעו כתוצאה מהתנגשות בעמוד חשמל ניתן לציין את השקנאים המצויים, אשר נודדים מעל ישראל בעשרות אלפים. רשות הטבע והגנים תציין ביום שבת את יום הנדידה הבינלאומי ב-2 אירועים לקהל הרחב, שיתקיימו בגן לאומי בית גוברין ובשמורת טבע עין פרת- הקהל מוזמן לבוא, ליהנות וללמוד על האתגרים העומדים בפני עופות הבר בישראל ובעולם.

אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים: "מהנתונים שאספנו ניתן לראות כי יותר משליש מאירועי ההתחשמלות ב-2011 היו במישור החוף המרכזי, שפלת יהודה, פלשת, ובנגב הצפון-מערבי. חלק ניכר מאירועים אלו היו בסמיכות למאגרי מים, אשר להם יש עדיפות בתוכנית למיגון עמודים, שבזכותה ממגנת חברת החשמל מאות עמודי חשמל מידי שנה, לפי הנחייתנו ולאור הנקודות שמאובחנות כמסוכנות. מלבד הסיוע של השותפות לתוכנית "פורשים כנף" ראוי לציין את תמיכת בית החולים לחיות בר של הרשות והספארי, שבוחנים את העופות שנפגעו והשנה למעשה אובחנו 19 מכלל הפגיעות רק בבדיקות שעורכים בבית החולים. המידע מועבר חזרה לשטח וכך מתוכננים מיגונים נוספים בעתיד."

"למרות מגמת הירידה המרשימה יש כמה נתונים שמחייבים אותנו להמשיך לחשוב על עוד דרכים ופתרונות. בראש ובראשונה אנו מודאגים מכך שנפגעו השנה 3 עיטים ניציים, הנתון הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות. מעבר לכך אנחנו מתכוונים לנסות ולמצוא פתרון לבעיית ההתנגשות בקווי מתח, ובמקבי לפעול מול הגורמים הממשלתיים בנוגע להסדרת או סגירת אתרי פסולת פיראטיים שבקרבתם קווי מתח, שלא ניתן למגן בשל כך שלא מדובר באתר חוקי. אתרי פסולת אלו מושכים אליהם עופות שנפגעים מהתנגשות ומהתחשמלות, ומהווים גם מקור למינים מתפרצים ומזיקים שאחר כך גורמים נזק לחקלאות ודוחקים מינים נדירים יותר מהטבע"

הצופה מסכם: "התוצאות בהחלט מעודדות אותנו להמשיך בשיתוף הפעולה בין כלל הגופים, שכן אין ספק שלמרות שישנה עוד עבודה רבה- עבודה זו מביאה תוצאות מרשימות למען הטבע בישראל".