מכריזים מלחמה על הסרטן: חוקרים בבית החולים שיבא פיתחו שטה חדשה לאיתור סרטן השד, באמצעות צילום אינפרא אדום, ללא קרינה. השיטה החדשה תאתר סרטן שד בשלבים מוקדמים יותר משיטת הממוגרפיה, ועשויה להחליף אותה בעתיד
המרכז הרפואי שיבא הציג תוצאות ניסוי חדשני לגילוי סרטן השד בקונגרס האירופאי לרדיולוגיה שהתקיים בוינה, אוסטריה. החוקרים משיבא הציגו תוצאות ניסוי פורץ דרך המבוססות על השימוש בטכנולוגיה של חברת Real Imaging, המאפשרת הדמיה תפקודית של השד.
בטכנולוגיה זו השד מצולם באור אינפרא אדום וזאת ללא קרינה מייננת וללא הפעלת לחץ. בשיטת דימות זו מתקבלות מפות כלי הדם של השד בדומה לבדיקת MRI אך ללא שימוש בחומר ניגודי.
על-מנת להגדיל את רגישות השיטה, מתבסס הפענוח על מספר רב של פרמטרים תפקודיים המבטאים שינויים מטבוליים שחלים בשד כתוצאה מגידול ממאיר, המתגלים בתמונות ההדמיה, וזאת על מנת להקטין את הסיכוי לשגיאות.
שיטה זו שונה באופן מהותי מעקרון שיטת הממוגרפיה, המבוססת על שינויים אנטומיים במבנה השד, ומניתוח אנושי של התמונות. כידוע, השינויים המטבוליים בשד מקדימים את השינויים האנטומיים במקרה של גידול ממאיר, ולכן שיטת דימות זו אמורה לגלות סרטן שד מוקדם יותר ממכשיר הממוגרפיה.
ד"ר מירי סקלייר-לוי, מנהלת מרכז מירב לדימות השד בשיבא: "בניסוי שנערך אצלנו ובחמישה מרכזים רפואיים בישראל, קיבלנו רגישות של למעלה מ- 90% במדגם של 118 נשים חולות ובריאות. תוצאות מבטיחות אלו מאפשרות לנו להמשיך ולבצע ניסויים נוספים. למשל, אנו שוקלים לערוך ניסוי בנשאיות של הגן BRCA , שכן להן סיכון מאוד גבוה לפתח סרטן השד. אחד היתרונות בטכנולוגיה זו הוא היכולת לקבל הערכת סיכונים להימצאותו של גידול ממאיר בשד. זה יאפשר בעתיד לערוך בדיקות סקר בצורה יותר יעילה ואולי לזמן נשים שלהן סיכון גבוה לחלות בסרטן השד לבדיקת הסקר לעתים תכופות יותר".