ביום חמישי ה- 8.9.16, בשעה 19:00, לרגל אירועי היום הבינ"ל למניעת התאבדויות, תתקיים בתל אביב זו השנה הרביעית צעדה תחת הכותרת "צועדים בשביל החיים". הצעדה תצא מבית אריאלה במסלול מעגלי. הצועדים יצעדו בדממה בשעות הערב על מנת לבטא את החושך והמצוקה בה מצויים בעלי הנטיות האובדניות. הצעדה ביוזמת עמותת "בשביל החיים" ובשיתוף עם מיתרים, היחידה למניעת אובדנות במשרד הבריאות ועיריית תל אביב.
ד"ר אבשלום אדרת, יו"ר עמותת "בשביל החיים": " התאבדויות בקרב צעירים ובני נוער הוא נושא שיש להסיר מעליו את מסך הפחד והשתיקה. ישנן סטיגמות וחששות רבים המונעים מצעירים הזקוקים לעזרה לפנות ולבקש אחת. מהצד השני, אנחנו כחברה מהססים להעלות את הנושא לסדר היום ולהציע עזרה, לאלו הזקוקים לה מתוך מחשבה שעצם העיסוק יעלה בראשם של אותם צעירים "רעיונות". במחקרים שנערכו בעשר השנים האחרונות ניתן לראות כי דיבור אחראי על הנושא, עיסוק בתופעה ופתיחות חברתית לסימני המצוקה כמו גם העלאת התופעה לסדר היום נמצאו כמפחיתים את מגמת ההתאבדויות ולא מגבירים כפי שאנו נוטים לחשוב. עשיית הדברים הללו, יאפשרו את הנגשת הסיוע לאותם צעירים, דבר שעשוי להציל את חייהם. אנו קוראים לכל מי שרוצה לסייע ולהציל חיים, לקחת חלק בצעדה. נצעד בחשכה, כסמל למצוקה בה מצויים אותם בני נוער ובשקט, כסמל להשתקת השיח בחברה שלנו.
בתחילת שנת 2014, יצאה לדרך התכנית הלאומית למניעת התאבדויות אשר נערכת בהובלת משרד הבריאות ובמהלך משותף עם משרדי ממשלה ורשויות מקומיות. נכון להיום, אין הבטחה כי התוכנית תמשיך להתקיים גם בשנה הבאה. הדרישה התיקצובית הינה בהיקף מינימאלי של כ- 35 מיליון שקלים לשנה, ל-5 משרדי הממשלה המעורבים בנושא. הצלחת התכנית והמשכיותה תלויים במידה רבה בהכרה בנושא ובמוכנות לדבר עליו.
נתונים (מתוך הספר "להאיר את הרי החושך- בעריכתו של ד"ר יוסי לוי בלז)
זה שנים רבות שהתאבדות היא הסיבה הראשונה למוות בקרב צעירים בעולם, וככזו היא מהווה תופעה מדאיגה מאוד בתחום בריאות הנוער. 10% מבני הנוער מדווחים על פגיעה עצמית שיש בה לעיתים כוונות התאבדות. נתונים מהעולם מראים כי בכל רגע נתון כ- 15%- 25% מבני הנוער חושבים על התאבדות. בישראל, התאבדות היא בעיה חריפה המהווה את סיבת המוות השנייה בשכיחותה בקרב בני נוער בגילאים 14-24 ואת הסיבה השלישית בקרב בנות נוער באותם הגילאים, כאשר אוכלוסיית העולים הצעירים, מתאבדים ביחס של פי 7 עד פי 9 מילידי הארץ.
במשך שנים, טווח הגילאים הפגיע ביותר להתאבדות בקרב גברים צעירים היה בין גילאי 18-21, טווח שייצג את שירות החובה בצה"ל. אולם בשנים האחרונות חלה ירידה בשיעורים בטווח זה וכיום השיעור הגבוה ביותר הוא בגילאי 22-24. ניתן ליחס את הירידה בנתונים לתוכנית למניעת אובדנות בצבא שהתמקדה בין היתר בהגבלת הנגישות לנשק ובהעלאת המודעות לפעולות מניעה. אולם, יש לזכור כי אלו המנסים לבצע ניסיונות התאבדות עלולים לנסות לבצע ניסיונות התאבדות חוזרים. בבדיקה שנערכה, נמצא כי 13% מתוך אלו שניסו לבצע ניסיון התאבדות יחזרו על פעולה זו לפחות פעם אחת נוספת. כאשר 50% מתוך הניסיונות החוזרים יבוצעו תוך פחות משנתיים מהניסיון הראשון.