ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, ציינה היום את יום התיירות בכנסת וקיבלה את הדיווח של שר התיירות, ח"כ יריב לוין, על פעילות משרדו. שר התיירות לוין הציג נתונים לפיהם בשנה שחלפה חלה עלייה של 3.6% בתיירות הנכנסת, והשליש האחרון של 2016 היה הטוב ביותר אי פעם בכניסת תיירים לישראל. הוא אף דיבר על אתגרי המשרד והתייחס לנושא הקזינו באילת. "אנחנו מחמיצים החמצה ענקית שנצטער עליה שנים רבות.
ילדים שהולכים לבית הספר של הפיס, דרך דוכני פיס, או מבוגרים שטובלים במקווה שהוקם על טהרת הפיס זה בסדר – אבל מתחם מפוקח אחד שיקפיץ את אילת לשמים זה לא בסדר", תהה השר לוין והוסיף: "זאת שעה של הזדמנות ענקים ואני קורא לשר האוצר לשקול זאת מחדש". היו"ר כבל הודה לשר על הסקירה והתייחס לנושא Air bnb והבהיר כי עמדתו היא שמדובר במוצר עולמי שאי אפשר לעצור אותו, אך אסור לאפשר זאת למי שהפך את זה לעסק לכל דבר ואף מעלים מס ופוגע באופן ישיר בענף המלונאות. לדבריו, יש להסדיר זאת בצורה עדינה ונכונה. עוד התייחס היו"ר כבל לשדה דב, ואמר כי הוועדה תומכת באופן ברור בהשארתו. כמו כן דרש היו"ר כבל מכל הגורמים העוסקים בנושא לטפל בתחבורה מהשדה החדש שנבנה בתמנע לעיר אילת.
השר לוין ציין בסקירתו כי תקציב השיווק של המשרד הוכפל, מ-220 מיליון שקלים ב2015 ל-440 מיליון שקלים השנה, והוסיף כי המשרד משקיע רבות בדיגיטל ועושה שיתופי פעולה משמעותיים עם אתרי התיירות המובילים בעולם. הוא אף התייחס לאגרות שגובה רשות שדות התעופה, ואמר כי "אנחנו אחת המדינות הבודדות בעולם שלא הפנימה שאם רוצים להביא תיירות צריך לתת העדפה לכניסות לארץ הן בשירות והן באגרות. "רש"ת גובה אגרות גבוהות מחברות התעופה ומרוויחה הרבה, האוצר לוקח את הכסף העודף ונותן לי יותר תקציב לסבסוד רק כדי שאני אתן את הכסף בסבסוד לחברות התעופה שיעבירו את זה בחזרה לרש"ת", אמר. היו"ר כבל אמר בתגובה כי בסוף החודש הבא בכוונת הוועדה לקיים דיון נרחב בנושא. באשר ל- Air bnb אמר השר לוין כי במצב הנוכחי אסור לנו לפגוע בענף, כי אין אלטרנטיבות אחרות. באשר לדירוג המלונות הוא ציין כי יש כ-70 מלונות מדורגים, אך הודעה כי היעד של 100 מלונות לא הושג ואם לא יהיו תוצאות טובות בקרוב תידרש חשיבה מחודשת. "או שנלך על דירוג חובה או שנחליט להפסיק זאת בכלל", אמר.
ח"כ יעקב פרי ביקש התייחסות השר לסגירת שדה דב, ואמר כי צריך להקל על סוכני הנסיעות באשר למחויבותם למסור התראות מסע לנוסעים זמן רב לפני הטיסה, שיכולות להתברר כלא רלוונטיות. ח"כ איילת נחמיאס ורבין אמרה כי היא מוטרדת מהחרב המתהפכת מעל שדה דב. נשיא התאחדות המלונות, אלי גונן, אמר כי "הפיכת מדינת ישראל למדינת תיירות מבוססת על דבר אחד: שיווק, שיווק ושיווק, וברמת התקציבים לא היה דבר כזה". הוא הוסיף כי בענף מבקשים להוריד רגולציה והבטיח כי היכן שתרד הרגולציה ניתן יהיה לגלגל את זה גם להורדת מחירים. באשר ל- Air bnb אמר: יש אלה שיש להם 10-15 דירות ועושים מזה עסק, ואני מתפלא שהממשלה נותנת יד לפעילות של כלכלה שחורה". ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, התייחס להנגשת השדה בתמנע לעיר אילת ואמר כי הוצעו ארבע חלופות כדי שלא יהיה מצב שנסיעה מהשדה לעיר תימשך 45 דקות. באשר לשדה דב אמר כי כאשר הוא נסגר רק לשיפוצים ירדה התנועה התיירותית לעיר ב-40% ולכן ברור שצריך לשמור על פעילותו.
השר לוין התייחס לדברים ואמר כי סגירת שדה דב תהייה מכה אנושה לאילת והעברת התעופה הפנימית לשדה דב תפגע בתיירות הנכנסת. לדבריו, הפתרון לטווח ארוך הוא הקמת אי מלאכותי בים שישרת את כל הטיסות המוזלות והפנימיות. כאמור, היו"ר כבל הודה לשר על הסקירה ואמר כי הוועדה תמשיך ללוות את הנושאים מקרוב, כדי לקדם את התיירות.
כמו כן, במסגרת ציון יום התיירות אף אישרה הוועדה לקריאה ראשונה את ההצעה לתקן את חוק שירותי תיירות, של ח"כ טלי פלוסקוב וחברות וחברי כנסת רבים נוספים, ולהחמיר ענישה על מורי דרך ללא רישיון. לפי ההצעה שאושרה, הקנס על הפעלת שירותי תיירות ללא רישיון יוגדל לסכום של עד 14,400 שקלים ליחיד ועד 29,200 שקלים לתאגיד. ח"כ פלוסקוב סיפרה כי כשלקחה אורחים שלה לסיור במהלכו הם שמעו ממורה הדרך דברים שמעולם לא ידעו על מדינת ישראל, ורק לאחר מכן התברר כי מורה הדרך לא היה מוסמך. היא הסבירה כי החוק קובע שרק מורי דרך בעלי רישיון יוכלו לפעול, אך הענישה על העבריינים נקודה כיום בקנסות בלירות. לכן היא הציעה לתקן את החוק ולקבוע קנסות שיאפשרו הרתעה ראויה.
היו"ר כבל בירך על ההצעה, ואמר כי מטרתה להסדיר את מעמדם של מוריד הדרך ולהילחם בתופעה של אנשים שפועלים בניגוד לחוק. "מי שרוצה להיות מורה דרך שילמד, יוציא רישיון ויפעל כחוק", אמר.