כלים

חודש לאסון השריפה בכרמל: ארגון מגמה ירוקה, הקואליציה לבריאות הציבור, ארגונים סביבתיים וחברתיים, קיימו עצרת מחאה בחיפה, בדרישה מממשלת ישראל וממקבלי ההחלטות ברשויות להקדים תרופה למכת החומרים המסוכנים, לקחת אחריות ולטפל בהם, לפני שיהיה מאוחר מדי.

P1010009 ראש מועצת יפיע, עמראן כנאנה, אמר: "אחרי התאונה בבתי זיקוק בה איבדנו שלושה אנשים יקרים, נאמרו הרבה דברים. התעוררו שאלות רבות, דיונים בכנסת. אבל החקירה שנערכה לא הייתה מספקת. מאז עבר חודש וחצי, הגיע הזמן לחשוף את האמת, שהציבור יידע מה קורה כאן. המטרה היא לא להגן רק על העובדים, אלא על הציבור כולו שנמצא בסכנה."

סגן ראש מועצת טבעון, שמוליק שמחון: "הממשלה חייבת להבין: הפצצה לא מתקתקת, היא עומדת להתפוצץ! לא ייתכן שבתי תושבים יעמדו ליד המפעלים, מוסדות חינוך ליד מפעל האמוניה. המדינה מפקירה חצי מיליון תושבים! מה עוד צריך לקרות כדי שיבחינו בכתובת על הקיר?איפה ראשי הרשויות שנהנים מהארנונה? הכסף מערפל את החושים!"

חבר מועצת העיר וראש סיעת הירוקים, שמואל גלבהרט, אמר כי הוא מתכוון להגיש יחד עם אירגוני סביבה ותושבים תביעה ייצוגית נגד הרשויות והמפעלים, על חוסר הטיפול בחומרים המסוכנים.

במגמה ירוקה ובקואליציה לבריאות הציבור אומרים כי : "במפרץ חיפה קיימת ערבוביה של בתי תושבים עם מפעלים מסוכנים, גני ילדים בסמיכות פושעת למיכלי דלקים וכימיקלים דולפים, ומסילת ברזל עליה נוסעות רכבות נוסעים יחד עם רכבות מטען המובילות חומרים מסוכנים ביותר.

לאחר מלחמת לבנון השנייה, במהלכה אזור המפרץ היווה את אחד המוקדים לפגיעות טילים, נעשה ניסיון להפחית את לחץ מוקדי הסכנה: הוקמה וועדת שפיר לבחינת היערכות מתקנים המכילים חומרים מסוכנים בצפון הארץ ובמפרץ חיפה, אך מאז לא נעשה דבר. מדינת ישראל, ולא בפעם הראשונה, מחליטה לברוח מקבלת החלטות ומשינוי מדיניות. בכך היא מפקירה מאות אלפי בני אדם.

במקביל, מקודמת בימים אלו תכנית להרחבת מתחם בתי הזיקוק והקמת מתקן פצחן מימני מסוכן ונפיץ ביותר, ללא בדיקה מעמיקה ובלתי תלויה, תוך העדפת התעשייה על פני ביטחון הציבור באיזור רגיש שכזה. האירועים האחרונים, השריפה בכרמל והתאונה הטרגית בה נהרגו 3 עובדים בבתי הזיקוק מדליפת חומרים מסוכנים, רק מדגישים את רגישות האזור והיותו פצצה מתקתקת."