הצעת החוק קובעת כי חיילי צה"ל שנפגעו בקישון בעת שירותם הצבאי יפוצו ויוכרו כנכים או חללים. על-פי ההצעה ימנה שר הביטחון ועדה מיוחדת להכרה בחיילים שנפגעו עקב צלילה במי הקישון במהלך שירות סדיר או שירות מילואים. כל חייל, וכן בן משפחה של חייל שנפטר, אשר יפנה לוועדה, יוכר ככזה אם שחה או צלל במי הקישון במשך 50 שעות לפחות ואם חלה במחלת עצבים, במחלת עור, במחלה במערכת העיכול, במחלה במערכת החיסונית ובמחלה במערכת האנדוקרינית (שהיא אוסף של בלוטות שמייצרות ומפרישות הורמונים אל מחזור הדם. תפקידה של המערכת לשלוט בתהליכי זירוז, ויסות, גדילה וחילוף חומרים שמתקיימים באברי הגוף השונים). זאת בתנאי שתסמיני המחלה הופיעו אצלו באופן חריג למאפייניה, לרבות לעניין הגיל בו הופיעו או שכיחותם בקרב בני מינו של החייל.
חייל שהוכר על-ידי הוועדה, יוכר אוטומטית כנכה צה"ל על-פי חוק ובני משפחתו של חייל שנפטר עקב צלילה ממושכת בקישון והמחלות שצוינו, יוכרו אוטומטית כבני משפחה שכולה.
הצעת החוק היא חלק מסדרה של הצעות חוק שגובשו ונוסחו על-ידי הצוות הפרלמנטארי בראשותו של ח"כ ישראל חסון (קדימה), ס' ראש השב"כ לשעבר. ההצעה נולדה בעקבות הודעתו הבלתי-מספקת, לטענת יוזמי הצעת החוק, של שר הביטחון על הקמת פאנלים רפואיים שיבחנו את הנושא.
בהודעתו נאמר כי ככל שהפאנלים יצביעו על קשר סיבתי אפשרי בין החשיפה למי הקישון ובין מחלות מסוימות – יבחנו קציני התגמולים בשנית את החלטותיהם בהתאם. ואולם, הפאנלים הללו טרם הוקמו. מה גם, כי ידוע לכל שבמי הקישון נמצאו חומרים רעילים רבים ומגוונים שעלולים לגרום למחלות שונות שאינן ממאירות על-פי חוות דעת של מומחים רבים שהוצגו בפני צוות הבדיקה בראשות ח"כ ישראל חסון, אולם טרם נמצא קשר סיבתי ישיר למחלות הללו – ולא בטוח כי יימצא.
חשוב לציין, כי דו"ח ועדת שמגר עסק רק במחלות ממאירות ובעקבותיו הוקם מסלול מיוחד להכרה עבור אלה שצללו במי הקישון במהלך שירותם הצבאי וחלו במחלות ממאירות עקב כך. ואולם, חיילים שנחשפו למי הקישון וחלו במחלות שאינן ממאירות – זכאים נכון להיום לפנות לקצין התגמולים בתביעה להכרה, במסלול הרגיל הקבוע בחוק הנכים, ובשל כך, רבים מהם טרם הוכרו.
חברי הכנסת שיזמו את הצעת החוק, סבורים כי אין להמתין להחלטותיהם של חברי הפאנלים הרפואיים הללו, בעיקר מכיוון שהזמן פועל לרעת האנשים שצללו במי הקישון במהלך שירותם הצבאי, וכל חטאם היה בכך שלא חלו במחלות ממאירות.
לדברי היוזם הראשי של הצעת החוק, ח"כ ישראל חסון: "האנשים הללו צללו במי הקישון מתוך אמונה שלמה בשליחותם ובתרומתם לביטחון המדינה ואזרחיה ומתוך ידיעה כי אם יאונה להם רע, המדינה והצבא יעמדו מאחוריהם. ראוי ורצוי שהספק יהיה לצד אלה שללא שום ספק תרמו וסיכנו את גופם ובריאותם.
לח"כ ישראל חסון אף נודע בימים האחרונים שלמשרד הביטחון הסתיים החוזה שחתם מול קופת החולים "מכבי" בסוף חודש ינואר השנה, חוזה לפיו "מכבי" תערוך את הבדיקות התקופתיות לנפגעי הקישון, כמתחייב על-פי דו"ח ועדת שמגר.
עוד נודע, כי משרד הביטחון סירב להאריך את תוקף החוזה, למרות סקרים שבהם הובעה שביעות רצון גבוהה מרמת השירות שהעניקה "מכבי". נכון לעכשיו, לא ידוע אם ומתי ייצא מכרז חדש. ח"כ ישראל חסון הביע זעם על שלא עודכן על כך מראש על-ידי נציגי משרד הביטחון ואמר כי: "משרד הביטחון הוסיף חטא על פשע".
את ההצעה יזמו ח"כים רבים מהקואליציה ומאופוזיציה וביניהם ח"כ ישראל חסון (קדימה), ס' ראש השב"כ לשעבר ויו"ר הצוות הפרלמנטארי שמונה על-ידי וועדת החוץ והביטחון לבחינת תפקוד אגף שיקום הנכים ואגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון; ח"כ אריה אלדד, חבר ועדת החוץ והביטחון ולשעבר קצין רפואי ראשי בצה"ל; ח"כ חיים כץ (ליכוד), יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; ח"כ יריב לוין (ליכוד), יו"ר ועדת הכנסת; ח"כ משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים; ח"כ מירי רגב (ליכוד), יו"ר ועדת משנה בועדת החוץ והביטחון לנושא כוח אדם בצה"ל ועוד.