באסם אבו רחמה בן ה-30 נהרג מפגיעת רימון גז בעל טווח מוגדל בחזהו. שלושה סרטוני וידאו שצולמו בהפגנה הוכיחו כי אבו רחמה היה מצידה המזרחי של הגדר, לא נהג באלימות ולא סיכן את החיילים בכל דרך. הסרטונים מראים גם כי במהלך ההפגנה ירו חיילים נוספים רימוני גז ישירות לעבר המפגינים בנוכחותם של קצינים בכירים, זאת בניגוד מוחלט להוראות הפתיחה באש.
החלטתו של הפצ"ר שלא לחקור את האירוע התעלמה מתיעוד הוידאו והתבססה על גרסת החיילים בתחקיר המבצעי, על פיה הרימון שפגע באבו רחמה פגע בדרכו בתיל שעל גדר ההפרדה, ושינה את כיוון מעופו. חוות דעת המומחים, שהתבססה על ניתוח מרחבי של צילומי הוידאו ושל חומרים נוספים הפריכה טענות אלה, וקבעה כי כל התרחישים שהעלה הצבא מצביעים על ירי בכינון ישיר. יותר מכך, המומחים ניתחו גם את מאפייני התעופה של רימון הגז הספציפי והגיעו למסקנה כי אם היה החייל שפגע באבו רחמה יורה אותו כפי שמחייבות הוראות הפתיחה באש, הרי שהרימון היה נוחת במרחק של מאות מטרים מאחורי אבו רחמה ולא פוגע בו.
אחמד אבו-רחמה, אחיו של באסם, אמר בשם משפחתו כי "אנחנו שמחים מאוד על פתיחת החקירה סוף סוף. זה היה צריך לקרות עוד באותו יום, וברור שהצבא פתח בחקירה כי הכריחו אותו, ושבשנה ורבע האחרונות הוא ניסה לטייח את הירי במפגין לא אלים שלא הייתה כל סיבה בעולם לפגוע בו ובטח שלא להרוג אותו".
הארגונים "בצלם" ו"יש דין", שפנו לפרקליט הצבאי הראשי, הביעו סיפוק מהודעת הפצ"ר על הפתיחה בחקירה, אולם ציינו כי השיהוי בפתיחת החקירה הוא בלתי מוצדק. "רק התעקשותם של הפונים, שסיפקו לצבא חוות דעת מקצועית הקובעת כי אין ספק שאבו רחמה נורה בכינון ישיר, הביאה לקבלת ההחלטה. אנחנו מקווים שהזמן הרב שחלף מאז האירוע לא יפגע ביעילותה של החקירה, ושההחלטה שקיבל הפצ"ר היום תוכל לספק צדק למשפחתו של אבו רחמה ולכפר בילעין".