כלים

למרות התגייסות גרמניה, ארצות הברית ומדינות נוספות עדיין חסרים 40 מליון יורו כדי להשלים את מלאכת השימור של אתר הזיכרון שהפך לסמל של השואה.

noahמחר יציינו את יום השואה הבינלאומי ו- 66 שנים לשחרורו של מחנה ההשמדה אושוויץ. נח פלוג מי שמכהן כנשיא ארגון אושוויץ הבינלאומי ויו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל מודאג ממצבו הפיסי של מוזיאון אושוויץ בירקנאו ומכך שלמרות התגייסותן של גרמניה, ארצות הברית, אוסטריה ומדינות נוספות למימון עבודות השיקום ושימור האתר עדיין חסרים 40 מליון יורו להשלמת עבודות השימור של מחנה ההשמדה.

"אסור לנו להרשות שאתר אושוויץ-בירקנאו יהיה במצב ירוד ולא ישמר לדורי דורות". אומר פלוג, "אחד הדברים החשובים ביותר, לנו שרידי השואה בגילנו המתקדם, היא להנציח את זיכרון השואה ומורשתה למען הדורות הבאים. חשוב שהדורות שאחרינו יוכלו לבקר במחנה בפולין כדי ולהבין את מימדי הזוועה שהתרחשה באתר ההשמדה, כדי שיבינו ששנאה, גזענות ורדיפה מסוכנות למין האנושי. יהיה זה גם מענה מוחשי לכל אותם מכחישי השואה שכבר עתה מפקפקים בקיומה ולאלה שיקומו בעתיד".

לדברי פלוג חובה על ניצולי השואה ומדינת ישראל לסייע למאמצי הקרן שהוקמה, כדי לשכנע מדינות נוספות, מפעלים ובעלי עסקים וכן אזרחים מכל העולם להירתם בתרומה שתכסה את יתרת הכסף שדרוש לשימורו ותחזוקתו של המקום שהפך לסמלה של השואה.

אתר ההשמדה אושוויץ-בירקנאו ובו תאי הגזים ועדויות מוחשיות לפשעי הנאצים מהווה מוזיאון למקום הנורא בו נספו 1.1 מליון קורבנות יהודים על ידי מכונת ההשמדה הנאצית. עד כה הגיעו לקרן תמיכה מגרמניה שהעבירה 60 מליון יורו, מחצית מהסכום הדרוש, ארצות הברית 15 מליון דולר, אוסטריה 6 מליון יורו וכן תרומות ממדינות צ'כיה, שבדיה, נורבגיה שוויץ ומגופים נוספים. סה"כ כ- 80 מליון יורו.

תקרת הסכום הנדרשת לביצוע כל עבודות השימור של האתר עומדת 120 מליון יורו כך שחסרים בקופת הקרן כשליש מהסכום הדרוש. "חלה עלינו, הניצולים לעשות הכל כדי שהקרן שהוקמה לפני כשנתיים תצליח לעמוד בשורת המשימות שהציבה לה כיעד".

הקרן שמה לה למטרה לשמר ולשמור על השרידים והמוצגים במחנה. "בשל האופי הזמני של הבנייה הראשונית של המחנה, המבנים ומוצגים שונים הם במצב רעוע ובסכנה של נזק בלתי הפיך. לשמחתנו, יש היום תכנית מצוינת לשימור האתר" אומר פלוג.

מחנה אושוויץ – בירקנאו הפך לסמלה העיקרי של השואה. מכל האתרים הוא בולט בהמחשת מימדי הזוועה בשואה והגזענות במסע הרצחני של המכונה הנאצית.

בשנת 2009 ביקרו במוזיאון ההנצחה 1.3 מליון בני אדם מרחבי העולם בהם ניצולי שואה וצאצאיהם, תלמידים ומחנכים. "ארצות הברית מחויבת להנציח את השואה ומורשתה ולדאוג לחינוך, זיכרון ופעולות מחקר" אמרה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון בביקור בפולין לפני כשנה.

מחנה אושוויץ שוחרר ע"י הצבא האדום ב- 27 בינואר 1945. נרצחו בו 1.1 מליון יהודים, ועוד כמאה אלף אסירים פולניים, 17 אלף שבויי מלחמה סובייטים וכ- 23 אלף צוענים. אחרי המלחמה הפך המקום למוזיאון להנצחת הפשעים שביצעו הנאצים במקום. באתר ניצבים 155 מבנים מקוריים אשר זקוקים לשיקום דחוף וכן ועוד מאות מתקנים שנהרסו במחנה המשתרע על כ- 200 דונם. במוזיאון מאות אלפי פריטים של אסירי המחנה ששהו במקום ונרצחו.