הבוקר נערך בוועדת הפנים והגנת הסביבה דיון בנושא דוח הסנגוריה הציבורית על תנאי הכליאה בישראל, בהשתתפות רב גונדר אהרון פרנקו, נציב השב"ס.
יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן, וחברי הכנסת אריה ביבי, דב חנין דוד אזולאי וניצן הורוביץ, קראו לשב"ס לנצל את חלון ההזדמנויות שנוצר עם שחרורם של כאלף אסירים ביטחוניים בעסקת שליט, כדי לרווח את בתי הסוהר ולשפר את תנאי הכליאה של האסירים, שזוכים כיום בממוצע לשטח של כשלושה מטרים רבועים לאסיר (בעוד התקן הוא 4.5 מר' לאסיר והממוצע בארצות המערביות הוא למעלה משישה מר' לאסיר).
ח"כ כהן אמר כי: "לא יתכן שבמדינת ישראל בשנות האלפיים יהיו אסירים שיחיו בשטח אותו מקבל קוף ניסוי במעבדה ע"פ תקני אוניברסיטאות המחקר: כשני מר' לקוף במשקל 3 קג'".
יו"ר הוועדה אמר כי: "למרות השיפוצים שנערכו ומאמצי השב"ס לשפר את תנאי הכליאה, עדיין ישנם ממצאים מזעזעים לפיהם כ-2200 אסירים עדיין נאלצים להתרחץ מעל המקום בו הם עושים את צרכיהם, ישנם מתקני כליאה צפופים ומזוהמים, מלאי מקקים ופשפשים, ואסירים נכבלים למיטתם במשך שעות ואף ימים". לדבריו, "כבר בתחילת החודש הבא, תצא הוועדה לסדרת סיורים במתקני הכליאה, ותמשיך בדיוני מעקב עד שכל הליקויים יתוקנו".
נציג הסנגוריה הציבורית, דר' יואב ספיר, אמר כי הדוח נכתב בעקבות 49 ביקורים במתקני כליאה שונים ברחבי הארץ. לדבריו, ישנם עדיין בתי סוהר, כמו "כרמל" בהם מצטופפים עשרה אסירים בתא של עשרה מטרים.
"חלק מהמתקנים נבנו בתקופת המנדט והם אינם ראויים למגורי אדם או אפילו למגורי חיות, כמו למשל כלא דמון. ישנם בתי כלא בהם שוררת צחנה תמידית ותנאי תברואה מאוד קשים בעיקר בקיץ. בעשר השנים האחרונות היה גידול של כ-40% במספר האסירים אך הדבר לא בא לידי ביטוי בהוספת מתקני כליאה מתאימים."
עו"ד גליה ניצני מהסנגוריה הציבורית, סיפרה על מקרה מזעזע במיוחד בו נתקלו לפני כשלושה חודשים בכלא השרון: אסיר במצב פסיכוטי שהיה כבול בידיו וברגליו למיטה בתא חשוך ומטונף במשך חמישה חודשים רצופים.
"אי אפשר היה להסיר ממנו את האזיקים לבקשתנו מאחר והם היו חלודים. התא היה מצחין מזבל והאסיר לא התרחץ ולא יצא מהתא במשך חמישה חודשים", מספרת עו"ד ניצני. לדבריה, התופעה בה אסירים כבולים למשך זמן כה רב עד כי הם נאלצים לעשות צרכים במיטה, חוזרת בבתי הכלא ויש בממוצע כ7-6 כבילות כאלה ליותר מ-24 שעות, מדי חודש.
רב גונדר אהרון פרנקו, נציב השב"ס, אמר כי למרות הליקויים העולים מהדוח יש כל הזמן מגמת שיפור: מאות תאים רווחו, כלא אשמורת הידוע לשמצה נסגר, ונפתחו כלא רימונים וכלא אילת. "בשנתיים האחרונות שופצו 19 אגפים והם כבר עומדים בתקן של 4.5 מר' בממוצע – שטח מחייה לאסיר. שופצו גם 1500 תאי שירותים עם מקלחת שהיו קיימים עוד מתקופת המנדט והשנה אנו מקווים לשפץ עוד שבעה אגפים"
לדברי רב גונדר פרנקו הוא "מסכים שיש לסגור את כלא דמון שהינו בלתי ראוי למגורי אדם והוא מקווה גם לסגור את כלא הנשים נווה תרצה ולבנות במקומו את כלא אילה ליד באר שבע. לצורך כך הקצה השב"ס 40 מליון שקלים מתקציבו".
פרנקו גם סיפר כי "כיום, נבנים כמעט בכל בית כלא תאי פיקוח ותאים מרופדים שנועדו למנוע מאסירים לפגוע בעצמם וכי הדבר נועד לצמצם את הצורך בכבילות בלתי מידתיות". לדבריו, הוא הורה על הקמת ועדת בדיקה בנוגע לאסיר שהיה כבול במשך חמישה חודשים.
יו"ר הוועדה , ח"כ כהן, הבטיח כי הוועדה תמשיך לעקוב אחר תנאי הכליאה עד שתהא בטוחה כי האסיר אינו מאבד צלם אנוש עם הכלאו וכי נשמר לו הסיכוי להשתקם ולשמור על כבודו, גם משנשללת חירותו.
מהשב"ס נמסר בתגובה:
שב"ס הינו גוף מבוקר ע"י גורמים רבים ופתוח לביקורת תוך שיתוף פעולה מלא ונכונות לשיפור מצידו.
ראוי לציין כי דו"ח הסנגוריה הציבורית מתייחס לביקורות שנעשו בשנים 2009-2010 ומאז ועד היום נעשו שיפורים רבים אותם פרט הנציב בדבריו.
חשוב להבהיר כי נבחנת אפשרות להקמת בית סוהר לנשים בסמוך לכלא אלה (בית הסוהר המופרט לשעבר) בבאר שבע.
בעקבות שחרור כאלף אסירים ביטחוניים הקים נציב שב"ס ועדה לבחינת "היום שאחרי" שתמליץ בפניו על הדרכים המיטביות להסבת מקומות הכליאה וכוח האדם בשב"ס. אחת האפשרויות שהועלו במסגרת הועדה הייתה סגירת אחד מבתי הסוהר הישנים והפחות ראויים בהם כלא דמון תוך מגמה ברורה לנצל את ההזדמנות לשיפור תנאי הכליאה והגדלת שטח המחייה לאסיר.