רוכשי הדירות מחפשים אחר הדירה המושלמת תקופה ארוכה ומבצעים סקר שוק אחר המשכנתא המשתלמת ביותר, אלא שלעתים רבות, למרות הניסיון לחסוך בהוצאות אלה, רוכשי הדירות שוכחים בדרך אל הדירה מספר דברים מאוד חשובים, שעלותם עלולה להגיע לעתים לכדי עשרות אלפי שקלים. 

גל קסטל, מנהל השיווק של חברת ארזים (ג.י.א), מציג את הדברים הכי נשכחים בעת רכישת דירה.

  1.  מס רכישה – רוכשים רבים שוכחים בעת רכישת דירתם, את מס הרכישה. לעתים הם לא לוקחים את מס הרכישה בחשבון ובמידה ובבעלותם דירות נוספות התשלום בגין מס הרכישה עלול להגיע לכ- 5-6% ממחיר הדירה ולמאות אלפי שקלים. 
  2. שכר טרחת עו"ד – כבר חישבתם את התשלום החודשי של המשכנתא, אלא שפתאום, לאחר חתימת החוזה, נזכרתם שעליכם לשלם גם בעבור שכר הטרחה של עורך הדין שלכם. עבודה עורך הדין לא מסתיימת ברגע חתימת החוזה אלא נמשכת עד לסיום רישום הדירה בטאבו. שכר טרחת עו"ד נע בין 1-1.75% ממחיר הדירה.
  3. חיבורים – רוכשי דירה חדשה פעמים רבות אינם מודעים כי עליהם לשלם בעבור חיבורים. מחירי הדירות בפרויקטים החדשים אינם כוללים את תשלומי החיבור לגז, חשמל ומים אשר עלולים להגיע לעשרות אלפי שקלים. חיבור למונה חשמל למשל, עומד על כ- 5,000-6,000 שקלים, חיבור לגז נע סביב 2,000 שקלים וחיבור למים עולה בממוצע כ-500 שקלים.
  4. תשריטים בטאבו – גם עלות התשריטים בטאבו, הם תשלום הנעלם לעתים רבות מעיני רוכשי הדירות ואינו נכלל במחיר הדירה. בדירה חדשה עומדים מחירי התשריטים על כ-600 ש"ח לחדר ו2,400 שקלים בעבור תשריטים של דירה בת 4 חדרים.
  5. דמי תיווך – במידה ורכשתם דירה מיד שנייה באמצעות שירותי תיווך, תצטרכו לקחת במחיר הדירה גם את התשלום בעבור דמי התיווך. דמי תיווך תמורת דירה יד שנייה עומדים על כ-2% ממחיר הדירה, לא כולל מע"מ. ורכשתם דירה
  6. חדשה מקבלן באמצעות שירותי תיווך, תשלמו דמי תיווך בסך של כ-1-2% בתוספת מע"מ. 
  7. היטלי השבחה –  דבר נוסף, אשר נשכח לעתים ע"י רוכשי נדל"ן הם היטלי השבחה. מדובר בהיטל אותו נדרשים לשלם רוכשי מגרשים תמורת פיתוח והשבחת הקרקע. תשלום דמי ההשבחה כאמור לא תמיד נלקח בחשבון אך עלול להגיע לסכומי עתק.
  8. עלויות תוספות ושדרוגים – רבים חושבים שרכישת דירה חדשה מקבלן מבטיחה להם את מטבח החלומות שלהם, התריסים שתמיד רצו, דלתות מפוארות ועוד שלל פינוקים. אלא שלרוב, המפרט בדירות החדשות הוא מפרט בסיסי או בלשון העם "סטנדרט". לפיכך, במידה ובחרתם לשדרג למטבח של חברה מוכרת כגון "רגבה", דלתות יוקרתיות של חברת "פנדור" או החלטתם לשדרג את התריסים לתריסים חשמליים, לריצוף מפואר יותר או לברזים מתוצרת גרמנית, הרי הוספת סכום נכבד למחיר הדירה אותו כלל לא הבאתם בחשבון בזמן שחישבתם את עלות הדירה.
  9. ביורוקרטיה – קטגוריה זו כוללת מגוון רחב של תשלומים שבכלל לא העלתם על דעתכם כאשר החלטתם לרכוש דירה. כך למשל, נכלל בקטגוריה תשלום בגין הערת אזהרה בטאבו בסך 150 שקלים, שמאות בסך של כ-500 ש"ח, מכתב מנוטריון בעלות של כ-250 שקלים, משכון הכנס העולה כ-160 ש"ח, עמלת פתיחת תיק משכנתא בסך של כ0.24% מגובה המשכנתא. כמו כן, מחכות לכם שנים ארוכות של תשלומי ביטוח חיים וביטוח הנכס הנדרשים לצורך קבלת משכנתא.  
  10.  מדד תשומות הבנייה – מדד תשומות הבנייה מתפרסם ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יחד עם מדד המחירים לצרכן. פעמים רבות, מצמידים הקבלנים את התשלומים בעבור הדירה לממד זה. עלייה במדד תשומות הבנייה עלולה לגרום לעלייה משמעותית בתשלומי הדירה ועלולים להצטבר לעשרות ואפילו מאות אלפי שקלים.  במקרים אחרים, התשלומים בעבור הדירה מוצמדים למדד המחירים לצרכן או למדד הדולר וגם במקרים אלה, במידה והמדדים יעלו עלולים רוכשי הדירה לעמוד בפנים תשלומים שלא נלקחו כלל בחשבון. 

כלים