הפרעות אכילה ובכללן אנורקסיה, נמצאות בשנים האחרונות במגמת עליה בחברה הישראלית, בעיקר בקרב נערות צעירות. מחקרים מוכיחים כי אחת הסיבות להפרעות אכילה בקרב צעירות הינה השפעת המדיה והפרסום המציגים כמודל לחיקוי נשים רזות במיוחד, ובכך משפיעים על הסטנדרטים של בני הנוער.
לאור מציאות זו תדון הוועדה בהצעת החוק אשר אוסרת הצגת דוגמן/ית בתת משקל בפרסומות, העסקתם בסוכנויות דוגמנות ובנוסף נקבע כי בכל פרסומת בה ייעשה שימוש בתוכנות עריכה דיגיטליות לצורך הצרת היקפים, יופיע כיתוב המעיד על כך. החוק קובע כי מצב תת משקל יקבע על ידי בדיקת רופא בה ייבדק האם הדוגמן נמצא מעל 18.5 במדד BMI (במערכות הבריאות בעולם המערבי הגדרת תת משקל היא מתחת 18.5).
ח"כ ד"ר אדטו, יו"ר שדולת הבריאות בכנסת: "תעשיות האופנה והפרסום בפרט בנו מודל מעוות של יופי האישה האידיאלית, כאשר רבות מהדוגמניות המופיעות בפרסום הינן בתת משקל. דמות זו משמשת מודל לחיקוי בעיקר בקרב נערות המנסות לרזות בכל דרך. הצעת חוק זו באה להאבק במגפת הפרעות האכילה. חשוב להבין כי אנורקסיה הינה מחלה חשוכת מרפא בשלביה המתקדמים, היא פוגעת כמעט בכל אבר ואבר בגוף החולה ולעיתים מזומנות מביאה למוות. מכאן החשיבות הרבה למצוא כלים שיצמצמו את התפשטות המחלה בקרב צעירים וצעירות במדינה."
ח"כ דני דנון, יו"ר השדולה לבריאות הילד: "הפרעות אכילה בקרב ילדים ונוער הינן מגיפה בעולם המערבי. כאשר מתווספת לכך תעשיית פרסום מוחצנת ודורסנית, התוצאה היא קטלנית. הצעת החוק תביא לצמצום ההשפעה השלילית הקיימת של גורמים אינטרסנטיים המנסים למכור מציאות מדומיינת והרסנית, ומכאן חשיבותה הגדולה בשמירה על בריאות הילדים והנוער".
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ: "הנתונים מראים שתופעת הפרעות האכילה בקרב בני הנוער בישראל הולכת ומתפשטת. ועדת הבריאות של הכנסת מחויבת לפעול לבלימת החולי".
מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה כי:
· כ-1,500 ילדים ובני נוער בישראל מאובחנים מדי שנה כלוקים בהפרעת אכילה כלשהי
· חשיפה לדימויי הגוף הנפוצים בתקשורת היא אחד מגורמי הסיכון להתפתחותן של הפרעות אכילה. התקשורת משפיעה לרעה על דימוי הגוף של הצופים ומגבירה את ההפנמה של אידיאל הרזון.
· שיעור התמותה מהפרעות אכילה הוא 10% עד 17% , והוא עולה ככל שההפרעה נמשכת זמן רב יותר.
· שיעור ההחלמה מהפרעות אכילה נמוך: כ- 35% בקרב הלוקות באנורקסיה וכ- 45% בקרב הלוקות בבולימיה. רוב החולים סובלים מן ההפרעה שנים ארוכות, ולעתים קרובות כל חייהם.
· 30% מהנערות בישראל עושות דיאטה, רובן הגדול ללא הדרכה כלשהי.
· שיעור הבנות העושות דיאטה בישראל בגיל 11 ובגיל 13 גבוה במידה ניכרת מהממוצע הבין-לאומי.